ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт внесоха в деловодството на парламента предложения за създаване на две анкетни комисии - за "Мини Бобов дол" и за пазара на горива. Това съобщи председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ пред журналисти в парламента.

Под исканията са се подписали над 90 народни представители от трите парламентарни групи.

Във връзка с предложението за анкетна комисия за "Мини Бобов дол" Делян Добрев отбеляза, че не е получен отговор как изведнъж държавните активи са попаднали в частни ръце и срещу каква сума. Това, което изтече като публична информация, е, че активите са придобити за един лев, а няколко месеца по-късно са продадени за 35 млн. евро, т.е. считаме, че държавният интерес не е бил защитен в този случай, коментира той, цитиран от БТА.

Втората анкетна комисия е за оценка на законодателството, свързано с конкуренцията на пазара на горива, посочи той. По думите му има съществена разлика между предложението и мотивите на управляващите и тези на БСП.

Те целят да изследват само картел на пазара на горива, а е възможно да има и други форми на злоупотреба със свободната конкуренция, посочи Делян Добрев.  Той добави, че периодът, който опозицията предлага, е от 2013 г. до 2015 г., а управляващите искат да изследват по-голям период - от 2008 до 2016 г.

Техните мотиви звучат сякаш се опитват да провалят усилията на КЗК, докато ние искаме да потърсим законодателни решения, които да улеснят КЗК и да премахнат евентуални пречки в пазара на горивата, ако такива има, коментира Добрев.