Американският посланик Джеймс Уорлик отново призова за по-голяма прозрачност при сключването на договори в енергетиката, включително и с американски компании. Той отказа да конкретизира дали става дума за договорите с Газпром или за изкупаването на енергия от частните ТЕЦ-ове. Обеща да говори пред медиите преди отпътуването си в петък.

Уорлик получи най-високото държавно отличие - орден „Стара планина” от президента Росен Плевнелиев, каквато е традицията за всички посланици, чиито мандат изтича.

Държавният глава отбеляза, че се надява българите да бъдат включени в програмата за безвизово пътуване до САЩ в бъдеще.

Уорлик получи благодарности за помощта в съдебната реформа и сектор "Сигурност" и за това ,че е организирал идването на Хилари Клинтън в България и посещението на президента Плевнелиев в Афганистан.

Посланикът от своя страна определи отношенията между България и САЩ като „сложен гоблен”.

„Гоблените са нещо много красиво, но и изключително сложно за изработка. Това, което ние правим с отношенията между България и Америка, е един гоблен. Нямам съмнение, че един ден, когато отново посетя вашата страна, този гоблен ще бъде още по-красив. Като една първа любов, България винаги ще остане в сърцето ми”, заяви Джеймс Уорлик.