Софийският градски съд е мишена на държавата. Така председателят на съда Калоян Топалов коментира, окончателно приетите от парламента поправки в Наказателно-процесуалния кодекс.

Според измененията, сега знаковите дела за корупция ще се гледат от Специализирания наказателен съд.

В градския съд все още никой не е изчислявал колко дела ще преминат в специализирания съд. Това са процеси за повече от 40 вида престъпления като безстопанственост, подкуп, за престъпление по служба и пране на пари, ако са извършени от депутати, кметове и министри.

„Когато един съд е мишена и то на държавата - всичко е възможно. Мога да кажа, че в някои аспекти съм доволен, че такова е доверието на политическата класа към Софийския градски съд. Защото говори за работата на съда, че ние сме в правилната посока и това го казвам съвсем отговорно”, смята съдия Топалов.

Според юристи, сега законът допуска делата да не се гледат по деяния, а според длъжностите на подсъдимия. Председателят на СГС е категоричен: „На практика няма управление, което да желае адекватна съдебна реформа, защото никога не се знае от коя страна на банката ще бъдеш и никой няма интерес от една обективна и добре работеща съдебна система, защото тогава нещата си идват на мястото”.

Другата гледна точка

Досегашния шеф на районния съд Стефан Милев се връща в градския съд и е доволен от измененията.

„Това ще редуцира поне на 30 процента обема на делата в наказателно отделение и ще ни разтовари от много по-тежки производства”, посочи той.

Все още никой не е изчислявал и колко съдии ще преминат в специализирания съд.