Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и депутатът и медиен магнат Делян Пеевски са с наложена забрана за влизане в Турция. Това пише близкият до властта в Анкара в.”Стар”. Още в заглавието на публикацията Доган е определен като проруски настроен.

Турското посолство в София първоначално потвърди новината за почетния председател на ДПС и депутата Делян Пеевски: "Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт".

По-късно обаче пред bTV дипломатите от южната ни съседка обявиха, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат информацията. На този етап няма и потвърждение от българското МВнР.

Не се изтъкват причините, нито се споменаха за какъв срок е забраната.

Информацията се появи в деня, в който дългогодишният председател на ДПС бе отличен за личен лидерски принос към държавността от последния директор на Шесто управление на "Държавна сигурност" Димитър Иванов.

Снимка: star.com.tr

В публикацията на „Стар” се напомня агентурното минало на Ахмед Доган с уточнението, че след 1989 г. ДС е продължила да има влияние над обществено-политическия живот у нас.

Текстът припомня събитията в ДПС от последните месеци – позицията, изчетена в НС от Лютви Местан, с която подкрепя Турция след свалянето на руски бомбардировач; последвалото завръщане на почетния председател, довело до изгонването на Местан и появата на новата му партия ДОСТ.

Сериозно внимание е отделено на Делян Пеевски, като се цитира голямата статия в „Шпигел” за него, в която той беше обявен за „айсберг на корупцията”.

Турският вестник нарича неуспелия шеф на ДАНС „Императорът на нелегалните цигари” и го свързва с руски олигарси.

В ДПС чакат официална информация

Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган за забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да пътуват в Турция. Това каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДПС Четин Казак.

„Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган, разполагаме само с медийни публикации”, обясни още той и каза, че единственият меродавен източник, който би им дал основание да коментират е официален акт на компетентен орган.

Казак каза още, че не знае Доган или Пеевски да са планирали пътувания в южната ни съседка и не е говорил с тях за случилото се. Той призова да не се спекулира с това, че речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е повод за тази забрана.

Пеевски защитавал националния интерес

Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП „Движение за права и свободи“ г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел – защита на българските национални интереси. Това обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в позиция, изпратена до медиите.

„Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл, както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси”, пише депутатът.

Той атакува директно Лютви Местан и турския посланик у нас, като заяви, че позицията на бившия лидер на ДПС е „антибългарска”.