Проблем в България е въпросът с манталитета. Тук има остатъци от миналото и някои магистрати мислят, че служат на държавата, а не на хората.

Това каза пред журналисти генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Той е у нас заради конференцията на министри на правосъдието и представители на съдебната власт за укрепване на независимостта на съдебната система в държавите от Съвета на Европа.

Ягланд посочи, че това е проблем при всички постсоциалистически държави, но у нас се забелязва прогрес и нещата вървят в правилната посока.

По думите му доста държави членки на Съвета на Европа имат проблем с независимостта на прокуратурата от органите на изпълнителната власт и е важно независимостта да се укрепи.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че с предстоящите промени в Закона за съдебната власт ще се направи така, че по-висшестоящите прокурори да дават единствено писмени и мотивирани указания на колегите си, които да не водят до промяна във вътрешното убеждение за решаване на конкретните казуси. Тя добави, че ако указанията не съответстват на закона, прокурорите ще могат да отказват да ги изпълнят.

Министърът заяви, че всеки прокурор ще бъде подчинен единствено на административния си ръководител, за да се преодолее критиката, че всички са подчинени на главния прокурор. По думите ѝ пред главния прокурор ще отговарят единствено прокурорите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокурори.