Веднага, след като премиерът нареди да се върнат бонусите, или ще последват уволнения, много от министрите подкрепиха идеята му и един по един започнаха да дават отчет за раздаваното във ведомствата.

До този момент опозицията се оплакваше, че тази информация липсва.

Пръв от членовете на кабинета вчера заговори Вежди Рашидов, последва го министър Дянков и т.н.
Обясненията по темата продължават и днес.

Борисов: Хонорарът на Доган в пъти, в пъти, в пъти повече...

Премиерът каза, че хората в администрацията, които работят с милиарди и на практика получават два пъти повече от министрите, не трябва да връщат премиите. „Да ги накараме да ги върнат би било популизъм,” отсече Бойко Борисов. По думите му благодарение на тези държавни служители усвояваме от Брюксел над 20 пъти повече пари. Според премиера хонорарът на Ахмед Доган бил в пъти по-голям от премиите на няколко хора от ГЕРБ.

Нона Караджова: Нямам, не съм вземала!

Министерството на околната среда и водите пестило от щата на заместник-министрите – двама в сегашния кабинет, четирима при предишното правителство. Вършели прекрасно работа с огромно натоварване. Еко министерството спестило поне 150 хил. лв. Заплатите във ведомството били средна работа. Министър Караджова не взела никакви бонуси.

Диана Ковачева: Не делим по равно...

Между 100 и 1 000 лева на калпак си раздавали в Министерството на правосъдието, сподели министър Диана Ковачева . В Агенцията по вписванията работели денонощно. През 2011 г. си раздали около 2 милиона. Целият политически кабинет на правосъдното министерство е получил премии в размер на общо 37 800 лв. Сумата не е разпределена по равно – заместник-министрите са вземали бонуси в размер между 6 500 и 10 400 лева за три месеца, каза министър Ковачева. Началникът на кабинета получил подобна сума. Най-много взел заместник-министърът, отговарял за Агенцията по вписванията.

Маргарита Попова: Не съм взела нито лев!

Вместо решения на парче , по-добре реформи в администрацията, посъветва вицепрезидентът. Когато била правосъден министър Попова награждавала подчинени за добре свършена работа, но тя самата не взела нито лев. Тя подчерта, че още през 2010 г., заедно с финансовия министър Симеон Дянков, започнала работа по възнагражденията в публичния сектор. Целта била да се преустанови практиката с допълнителните стимули.

Ивайло Московски: По една заплата отгоре на зам.-министри и началник-кабинет

Транспортният министър заяви, че не е вземал бонуси, нито в министерството са давани такива. Според Московски ангажиментът, каузата и целта за всички в политическите кабинети са ясни. Юридически казус обаче е как освободени заместник-министри ще върнат премиите, сети се министърът.

Стефан Константинов: По 9 - 10 хил. лева на заместниците

„Сега отивам да им го кажа - или да връщат или да дадат на Фонда за лечение на деца в чужбина,” сподели в сряда здравният министър. Уволнената Гергана Павлова обаче още не е върнала парите.

Сергей Игнатов: Бонуси не даваме, само награди

Награди за 41 000 лева са получили 60 души в образователното министерство. Причината е, че в структурните фондове служителите получават с 30-40 % по-ниска заплата, отколкото другите служители. Министерството на образованието било с най-ниските заплати.