Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев не намира причина да извърши проверка във връзка с изтеклия документ „Опорни точки” за позиция за антиправителствените протести от МВР към депутатите от БСП. „Нямам за какво да извърша проверка за тези опорни точки. Някаква долнопробна интрига беше спретната”, заяви в неделя Йовчев пред „Дневник”.

Въпреки че документът изтече по грешка, по-рано през седмицата автентичността му беше потвърдена от много представители на БСП – например парламентарния председател Михаил Миков и депутатът Румен Гечев.
Редица политолози и партийни секретари обясниха, че документи като този са нормална практика. Никой обаче не обясни защо той е разпратен от по закон деполитизираното МВР.

Според Цветлин Йовчев в такива ситуации „е добре да се следи кой има интерес и кой има възможност да го направи”.

Посещения по домовете

Във връзка с информацията за практиката на МВР да посещава активни участници в протестите срещу кабинета „Орешарски” по домовете им, Цветлин Йовчев обяви, че този метод е приложен към 20 души в деня на сблъсъци между полиция и протестиращи – 12 ноември, и няколко на следващия ден.

„Не са толкова много случаите. Може би се преекспонират нещата”, коментира силовият министър и уточни, че са били посетени „хора, за които има информация и са забелязани да провокират насилие и грубо да нарушават обществения ред”.

„Тези хора са били потърсени и на много от тях са били направени предупредителни протоколи. На тези, които са направили неща, които може да се квалифицират като престъпление, на тях може да се стигне и до повдигане на обвинения и на досъдебни производства. Ще продължим по този начин, няма да допуснем да се провокира насилие”, категоричен бе Цветлин Йовчев.

Маските

Вътрешният министър не обясни защо много полицаи са били с маски по време на протеста. „Аз мисля, че в много по-голяма степен напрежение провокира това, че имаше опити да бъдат атакувани полицаите, да бъдат издърпани загражденията и да бъде атакуван парламентът. Мисля, че това предизвика напрежение и ще продължим да действаме в същата посока”, каза Йовчев, според когото възможно обяснение били „климатичните условия”.

„Вижте, има точна отчетност. Знае се кой къде е бил и ако някой е извършил нещо, което е нередно, ще си понесе отговорността”, увери той.

По-малко СРС

Вътрешният министър увери, че бюджетът за подслушване за следващата година не е удвоен. „Механично почти са извадени бюджетите, които са за ГДБОП, те са прехвърляни към ДАНС. И другите средства са тези, които преди са били отделяни за СДОТО. Възможно е да има малко увеличение на тези средства, защото те са необходими, за да бъдат изградени тези способности, които ще гарантират, че няма да има злоупотреби. По никакъв начин няма да има повече подслушване и проследяване”, увери Йовчев.

Според него броят на СРС-та ще бъде намален три пъти и подслушването ще бъде много по-малко. „Спазваме квотния принцип, който въведохме. Оценени са внимателно възможностите до момента с тези ресурси, които имаме колко телефона могат да бъдат контролирани. На основата на това са определени квоти за всяко едно от оперативните звена”, обясни Йовчев, уточнявайки, че все още няма възможност за прилагане на принципа на финансовата обосновка.