Той е мълчалив и любезен. Професионалист. Казват, че е кадърен оперативен работник.

Има 20-годишна кариера в контраразузнаването. В началото търси руски шпиони у нас, а след това разширява профила си на така наречения тих фронт.

Бил е заместник - директор на НСС, директор на ДАНС. Напуска мегаслужбата покрай скандала с изтичането на записите за Мишо Бирата. След това е съветник по сигурността на бившия премиер Бойко Борисов и шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Неотдавна си тръгна от президентството, като обяви за причина тайнствени лични проекти.

Днес обаче вместо в науката Цветлин Йовчев се впуска във властта - той е новият министър на вътрешните работи.

Още от първия ден Йовчев показа, че е наясно какво иска да направи - МВР без служба за борба с организираната престъпност, а след това - и без подслушване.

Пред bTV Цветлин Йовчев за първи път отговаря на въпроси за Мишо Бирата, съдбата на МВР, новия главен секретар и лоялността.

Г-н Йовчев, при встъпването си казахте, че по делата Ви ще се познае чий човек сте. Засега от действията Ви излиза, че идеите Ви са в синхрон с тези на БСП и ДПС. Кога разбрахте, че мислите в една посока?

Нещо по-различно казах. Не знам коя ваша колежка беше, но предложих да ме съдят по делата. (г-н Йовчев казва „по действията ми ще познаете чий човек съм” и това може да бъде чуто отново във видеото – б. а.) Не съм ничий човек и по делата ми ще се види, че съм ничий - ще правя това, което смятам за правилно. Имам идеи как трябва да се реформира системата на МВР и ще вложа всички усилия в тази посока, няма да се съобразявам с конюнктурни интереси, откъдето и да е.

Някои смятат, че ще убиете МВР.

На нас не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър. Трябва ни сигурност и спокойствие на гражданите, на приемлива цена.

Не мислите ли, че МВР винаги е част от политическа саморазправа?

Точно заради това не бива да има концентрация на власт.

Няма ли ДАНС да е нов мастодонт, правят се аналогии с политическа полиция. Какво отговаряте на това?

Ако вървим по тази логика и някой счита, че може да се получи заплаха за демокрацията, ако ГДБОП отиде в ДАНС, то сега положението не е ли малко по-притеснително. Министърът на вътрешните работи има цялата информация за това кой е подслушван в държавата и дори и прокуратурата да иска да направи разследване, министърът на вътрешните работи ще знае това. Хайде да го разделим така, че министърът на вътрешните работи да не е човекът, който може да контролира всички разследвания. Нека да има структура, която да може да каже, че нещо става не както трябва, ако започне натискане на някое разследване.

Смятате ли, че тестът за лоялност на детектор на лъжата, през който ще трябва да минават сегашните служители на ГДБОП, за да се влеят в ДАНС, ще доведе до отпадане на много от тях?

Моето виждане е, че ако се прави такава трансформация, ГДБОП трябва директно да бъде трансформирана без условия и договорки и ако се реши, че ДАНС не е в състояние и не желае да приеме толкова много служители, за всички да се намери работа в МВР. Ако има служители, които трябва да бъдат отстранявани, то не трябва да е заради трансформацията.

Едно от първите действия на Цветан Цветанов като вътрешен министър беше да махне доста директори на регионални дирекции. Така постъпихте и вие в първите дни в МВР. Каква е разликата помежду ви?

Сигурно са много големи разликите между мене и г-н Цветанов и аз не бих искал да се спирам на тях. Ние сме различни хора. Аз мога да Ви кажа какви са моите мотиви. Аз считам, че в момента трябва много бързо и много категорично да имаме конкретни резултати по отношение на борбата с противодействието на т.нар. битова престъпност и на финансовите престъпления.

Между другото, решението ми за освобождаване на шефа на СДВР Валери Йорданов беше от същия ден. Човек, с когото аз съм работил много добре и го познавам. Беше едно много тежко решение за мен, но трябваше да реагирам светкавично, защото вижте какво се получи. Това е нещо, което за мене е абсолютно недопустимо, неприемливо. Пред очите на служители на реда да се извършва контрабанда. И трябва да си дадем сметка по какъв начин трябва да оценим това.(министърът визира репортаж във вестник „24 часа”,в който се вижда, че ромки продават контрабандни цигари на Женския пазар, а полицейски патрул бездейства б.а.). Това е еманация на срива на държавността и срива на институциите.

Хората, които извършват престъпленията, не се притесняват от полицаите, не се притесняват от гражданите, които ги гледат, че го правят пред полицаите и не се притесняват, че ще им се случи нещо. А на служителите на реда не им пука въобще - нито от началниците, нито от хората. Значи, ако ние не направим нещо радикално в тази посока, ако не се опитаме да пробием този модел, ще си загубим държавата.

Като казвате за нарушената държавност и нарушения авторитет на полицаите, как гледате на ситуацията между народния представител Волен Сидеров и един униформен полицай, която преди една седмица стана публично известна по всички телевизии.

Не ви разбрах, извинявайте. Наистина просто не съм запознат. Бихте ли ми пояснили?

Депутатът Волен Сидеров прояви агресия спрямо униформен полицай, откликнал на повикване за помощ.

Аз не съм наясно с конкретния случай, защото трябва в детайли да се запозная. Не мога да коментирам нещо, което не познавам, но при всички положения полицаите, които правят каквото трябва, ще имат моята подкрепа. Няма да коментирам какво правят народните представители.

Използвани ли са служби на МВР за рекет и натиск?

Не мога да ви отговоря. За краткото време, за което съм тук, не съм хвърлял усилия да разследвам в тази посока.

Имало ли е незаконно подслушване?

Не мога да ви кажа. Не мога да твърдя към момента такова нещо, но ще съдействаме на прокуратурата за изясняване на обективната истина.

Има ли унищожени записи от подслушване?

Не мога да коментирам по две причини. Първо, защото стилът, методите и средствата, с които СДОТО извършва дейността си, са класифицирана информация. И второ, защото се води следствие.

До изваждането на СДОТО от МВР, Вие ще сте очите и ушите, какви промени могат да се очакват?

Имаме конкретни идеи. Комплекс от нормативни мерки и идеи. Ще контролираме къде се намира апаратурата с технически средства.

Когато напуснахте ДАНС покрай скандала с Мишо Бирата, обиден ли си тръгнахте?

Не съм си тръгнал обиден. Не мога да кажа, че скандалът е бил за Мишо Бирата, по-скоро с изтичането на класифицирана информация.

Във вид на разговор между шефа на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов?

При всички положения не съм си тръгнал обиден, да разменяме кукли и парцалки. Всеки, който заеме такъв пост, трябва да е наясно с отговорностите, които има, както и че във всеки един момент неговото оставане на поста може да не подпомага успешното развитие на системата и трябва да си тръгне.

От ДАНС или от МВР изтече информацията?

Имам своето обяснение, но не мога да го потвърдя.

Бил ли е подслушан разговор по време на формирането на служебния кабинет, разговор в Президентството, на който сте присъствали и Вие?

Е, аз откъде да знам. Не мога да Ви отговоря. Възможно е, не знам. Не знам, наистина.

А помните ли какво наложи разработката „Галерия" в ДАНС, по времето на правителството на Сергей Станишев, в която бяха подслушвани политици и журналисти?

Никога, по никакъв начин, аз не съм взимал решения за това. Дали е грешка - според мен, да. Абсолютна грешка е откриването на едно такова дело и това нещо никога повече не бива да се случва. И като председател на ДАНС направих всичко възможно това да е така. Разсекретих документите и мисля, че те бяха в комисията след това, може би са вече и публично достояние.

Не, не са. Но какво я наложи, все пак?

Не мога да Ви кажа какво я наложи. Аз пак ви казах, аз не одобрявам такова нещо. За мене няма обективна логика.

Питам от гледна точка на това, не е ли лицемерно от страна на г-н Станишев при положение, че по негово време в ДАНС беше тази разработка, той сега да говори, че подслушването е много лошо?

Аз не мисля, че г-н Станишев е имал пряко участие към това нещо. Аз мисля, че към тоя момент дори искам да Ви кажа, че според мене по-скоро е неоценяване на ситуацията, поредица от грешни решения, отколкото целта да е била да бъдат поставени под контрол журналисти. По-скоро опасенията са били от някаква друга посока. По този начин някой е помислил, че може би ще успее да получи информация за някакъв проблем или заплаха, която идва. Но при всички положения не мисля, че г-н Станишев е бил наясно с това нещо. Не знам. Аз лично не знам такова нещо.

Това, че сега г-н Писанчев, който все пак е свързан с тази разработка, е временно на върха на ДАНС, според Вас какво кадрово решение е?

Г-н Писанчев е човек, който в тая разработка е замесен дотолкова, доколкото е изпълнил разпореждания. Всеки един служител на ДАНС трябва да изпълни разпореждания и заповеди. Ако той не го направи, разбира се, ако не са противозаконни, ако той не го направи, то той не е за това място. Не можем да очакваме, че някой, който ще си решава и ще каже „Не, не, гледай сега, според мене това не е правилно да се прави и аз заради това няма да го направя". Нали не искаме такива служители нито в ДАНС, нито в МВР?

Които да противоречат на началниците си?

Не, които да не противоречат, а които да не следват законните заповеди на ръководителите си. Не може иначе. В една такава структура, ако няма дисциплина и ред, то нищо не може да се случи. Така че г-н Писанчев по никакъв начин не е сред хората, които са вземали решения за това да се случи. И не виждам защо се правят такива интерпретации. Искам да Ви кажа, че той е един много добър и много силен професионалист.

Смятате ли, че има данни, че военни и правителствени самолети са изнасяли тонове незаконни пари от България по посока Ливан, като парите са били на Цветан Цветанов и Бойко Борисов от контрабанда, както твърди депутатът Волен Сидеров?

Не мога да Ви кажа. Наистина. Наистина, не можем да влезем в хипотези. Значи предполагам, че който го твърди, той трябва да предостави факти на компетентните органи. Наистина не знам.

А защо напуснахте президента?

Наистина имах различни проекти, които за момента отложих.

Но никой не си тръгва ей така, по средата на един горещ политически период, за да се отдаде на наука...

Нали виждате, че аз нямам изкушения към властта и лесно хвърлям властта. Мисля, че съм го показал. Не ми е трудно да си тръгна от никъде. Просто не ми е трудно да си тръгна.

Кабинетът Ви изглежда доста семпло, така ли ще остане ?

Така ще остане. Аз не внасям нищо. Лични елементи на работното си място. Мисля, че това е едно място, където човек трябва да изпълнява задълженията си и функциите, това, което му е възложено. И не се привързвам към кабинети. Това е едно временно място, както и всеки министър е временно на това място и той трябва да го знае много ясно. Още от първия ден, в който влезе в министерството, трябва да знае, че ще настъпи денят, в който ще си тръгне от него.

А лоялен ли сте ?

Лоялен съм към законите, към Конституцията, към задълженията, към хората, с които работя. Лоялен съм.

Защото много хора може би са си мислели, че сте им верен, и след това да са се почувствали не съвсем така. Нещо може да не са Ви разбрали правилно.

Не Ви разбрах, извинявайте.

Твърдеше се, че сте човек на ГЕРБ, че сте човек на Борисов, че сте на Цветанов.

Точно защото не могат да разберат логиката. Никога не съм отишъл някъде, защото съм човек на еди кой си. Между другото искам да Ви кажа, че дори и бившият министър-председател Борисов никога от мен не е искал да извърша нещо, което е в разрез със задълженията ми. Никога не го е искал от мен.

А как гледате на твърдението, че сега пък сте човек на Делян Пеевски ?

Това кой го твърди ?

Цветан Цветанов.

Питайте него. Г-н Пеевски съм го виждал много епизодично. И при всички положения не съм бил с него в един кабинет. Не е идвал в моя кабинет. Наистина, кой, каквото иска да говори. Аз не смятам да влизам в такива личностни отношения. Нямам личностни отношения с г-н Цветанов, за да се обяснявам с него.

Имаше една ситуация с ваш разговор с апелативния съдия Веселин Пенгезов. Едни го нарекоха рекет, друго го нарекоха личен разговор. Вие какво казвате?

Мисля, че и това го изчистихме и аз дори бях във ВСС да говорим по тоя въпрос. Да, наистина имаше разговор, но по никакъв начин на никого не съм се опитвал да влияя за каквото и да било. Защо той го е възприел по този начин, може би трябва да говорите с него. Нито е имало въобще елемент, в който да се опитвам да влияя.

Да, едното тълкувание беше, че вие сте се обадили да въздействате за мярката за неотклонения на Хамстера.

Е, как да стане това нещо. Е мислите, че дори не си спомням точно какво беше, но никога, по никакъв начин не съм се опитвал да въздействам и не е имало такъв контекст. Наистина, истината в целия този случай е, че имахме разговор с г-н Пенгезов.

И какво му казахте?

Е, темата няма да Ви я кажа.

Защото имаше няколко варианта.

Сега. Кой каквито варианти иска... отговорих Ви на въпроса. Това е истината.

Вашият вариант какъв е към днешна дата?

Аз Ви казвам. Към днешна дата е същият, какъвто беше и тогава. И искам да Ви кажа, че и никога няма да си позволя да въздействам на когото и да било. Който ме познава го знае това нещо.

А казахте ли му под някаква форма, че срещу него има разработка ?

Аз мисля, че Ви отговорих вече на този въпрос.

Защото един от вашите отговори тогава е, че всъщност Вие сте му се обадили, за да не злоупотреби някой с вашето име.

Това, което му казах, беше, че има неща, които се говорят, които могат да влошат отношенията с г-н Пенгезов. Това беше темата на разговор.

Вашите...

Да. В които аз не вярвам.

Ще махате ли още директори?

Надявам се да не се стига до там да махам още директори. Но, ако някъде резултатите не са такива, каквито трябва и ако недай си Боже да излязат други неща.

Например снимки на женския пазар?

Ами те имат срок, в който да се справят с тоя проблем. Имат целия ресурс да се справят с тоя проблем. И ако не успеят да го направят, ако ние с целия този ресурс на МВР - 53 000 души са служителите, не успеем да отвоюваме територията или поне да принудим тези, които извършват престъпления да не го правят толкова нагло и безогледно спрямо хората, то тогава, извинявайте, ама има ли някой място особено на ръководен пост? Трябва служителите на МВР, особено от Охранителна полиция, трябва да има нетърпимост към престъпления и към нарушения. И трябва да бъде потискан и пресиран престъпния контингент и това нещо очаквано от тях, а не да седят и да си говорят с тия, които извършват престъпления. Нали сте съгласни с това?

А знаете ли числото на битовите престъпления за последната година и какъв е процентът на разкриваемостта им?

Трудно бих могъл в момента да вляза в абсолютна конткретика и не мисля, че е работа на министъра точно да тълкува цифри, но е незадоволителен разкриваемостта и количеството на битовите престъпления е прекалено голямо.

Защото все пак е интересно да разберем дали като извеждате това като приоритет сте се запознали с числата.

Запознал съм се с числата, но не си правя труда да ги помня наизуст.

Вие казвате, че борбата с битовата престъпност ви е основен приоритет, обаче каните за главен секретар човек, който идва от контраразузнаването, с последен ресор енергетика. Къде е логиката ?

В основата на решението да се спра на този човек са неговите професионални качества и неговите лични качества. Той има необходимите знания и умения. Не само като ръководство на оперативната дейност, но и като цяло да организира противодействие на заплахи за сигурността в дадена област. И освен това има и лични качества, който е упорит, устойчив, настойчив, мотивиран, така че мисля, че той ще се справи много добре и ще се впише. Работил е много тясно, много пъти с колегите си от полицията. Има добри контакти. Познава работата в детайли, така че той ще успее.

Едно от първите неща, които излязоха за него, е че е зет на един бивш зам.-министър на вътрешните работи по времето на БСП(Камен Пенков б.а).

Вижте, всеки е брат, зет, роднина или някъде на някого, но в мотивите си не съм се ръководил кой на кого е зет. И Светлозар Лазаров е мои избор. Аз съм работил с него дълго време. Познавам го. Бил съм му началник.

Цялото интервю на Миролюба Бенатова с вътрешния министър Цветлин Йовчев гледайте на видео ТУК.