Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов влезе в обяснителен режим за шумното сгромолясване на мегаделото „Октопод”. Вчера спецсъдът прекрати едно от „подделата” срещу Алексей Петров, образувани след рекламираната лично от Цветанов като успешна акция на МВР и ДАНС, при която Петров и сочените за негови съучастници бяха арестувани.

"Делото „Октопод“ беше изключително сложно", каза при посещението си в Кърджали Цветанов.

„Прокуратурата изгради една стратегия за реализирането на това дело и то беше отделено от така наречения за вид престъпление в едно дело, а другите, които бяха по-сложни и с финансови отношения, да бъде в по-голямото мегадело. Разбира се, че всичко, което е било необходимо да бъде направено от страна на МВР и ДАНС работеше много активно в това дело, всичко това са указания, които са давани от прокуратурата, знаете, че тя е господар в държавното обвинение и в тази връзка аз не смятам, че трябва под някаква форма да търсим някакъв провал”. Това гласеше обяснението на Цветан Цветанов, цитирано от „Фокус”.

В редките случаи когато признава върховенството на закона и независимостта на съдебната система, той вероятно е имал предвид, че прокурорът е "господар на процеса" (dominus litis), а и прокуратура и държавно обвинение е де факто едно и също.

„Ако има такъв (бел.ред.- провал), мисля, че прокуратурата е тази, която трябва да даде отговор, защото знаете, че всичко, което се извършва като процесуално-следствени действия и всичко, което се внася като обвинителен акт или като градене на една правна конструкция, всичко това минава през призмата на това как възприема прокуратурата и как смята да реализира едно производство”, допълни още бившият МВР шеф.

Главното действащо лице по делото "Октопод" от страна на прокуратурата е обвинителят Светлозар Костов. За него Цветан Цветанов заяви през ноември 2013 г., че е "човек, който е доказал, че е истински професионалист". Повод за думите му беше фактът, че шефът на Специализираната прокуратура Светлозар Костов не получи нито един глас като кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура. Самият обвинител заподозря, че е жертва "или на променената конюнктура, или на работата си по делото "Октопод".