Вътрешният министър Цветан Цветанов изпадна в конфузна ситуация, тъй като не намери представители на БСП, на които да се извини за изказването си от парламентарната трибуна по техен адрес.

Силовият министър бе принуден да поднесе извиненията си на червените, които обявиха, че в противен случай няма да подкрепят декларацията, която да даде политическа подкрепа на правителството за директно договаряне с фирма изпълнител (без обществена поръчка. – бел. ред) за спешен ремонт на три застрашени при трусове виадукта по магистралите „Тракия” и „Хемус”. Преди това лично премиерът Бойко Борисов дойде в Народното събрание, за да търси подкрепа от всички парламентарни групи.

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе силно възмутен от изказванията на Цветанов. „Вместо да говори конструктивно и да каже как и на кого ще се помага (става въпрос за пострадалите при земетресението от 22 май – бел.ред.), колко ще поеме държавата, превърна своето изказване в поредна политическа пропаганда, груба, манипулативна”, обяви Станишев, който очаква правителството да се държи национално отговорно, когато търси подкрепа от опозицията.

„Вчера Цветанов каза че БСП е криминална групировка, днес че е най-голямото бедствие за България”, продължи соцлидерът настоявайки за извинение, което е „нашето условие да седнем да разговаряме сериозно и отговорно в интерес на държавата”.

Малко след това изказване Цветанов, придружен от Искра Фидосова, се отправи към стаята на БСП в парламента, за да се извинява. По трасето двамата се разминаха с червения депутат Антон Кутев, който пък на свой ред се разкайваше за поведението си в социалните мрежи след труса в Перник.

Когато Цветанов и Фидосова посетиха стаята на социалистите, се оказа, че тя е празна и министърът няма на кого да поднесе извиненията си. През това време депутатите от БСП бяха отишли на заседания по комисии.

Последва извинение от страна на Цветанов, но пред репортерите, а не пред представители на опозицията. „Днес дойдохме да изкажем моето извинение, че са се почувствали обидени”, започна Цветанов и продължи с обяснение, че като християнин изповядва семейните ценности, което бе провокирано от репликите по адрес на медения месец на социалиста от Перник Ангел Найденов.

По същество обаче министърът каза, че „все пак трябва да се вземе едно политическо съгласие заради констатациите за състоянието на инфраструктурата пътната и да търсим политическия консенсус, след като премиерът имаше разговори с всички партии”.