Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов изрази обезпокоение за начина, по който ще бъдат похарчени парите за заграждения по границата на България с Турция, чиято цел ще бъде ограничаване на миграционния поток.

След като откри кръгла маса за проблемите на образованието, организирана от ГЕРБ в Пловдив, Цветанов изрази мнение, че средствата няма да бъдат похарчени „по обичайните законови процедури и по Закона за обществените поръчки”. Според него парите ще бъдат изразходвани „непрозрачно, без да бъде постигнат необходимият ефект”.

Бившият вътрешен министър постави под съмнение и ефективността на бъдещата 30-километрова стена по границата с Турция, която има обща дължина от 274 км.

„Бившият председател на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков още от май е сигнализирал многократно за засилващия се миграционен поток към страната ни, но нито Йовчев, нито Зинаида Златанова, нито Орешарски са реагирали адекватно на писмата му”, обясни Цветан Цветанов.

Той подчерта, че действията за настаняване на бежанци са започнали едва след втората половина на месец септември. „В момента се наблюдава готовност за съответните корекции и осигуряване на необходимите финансови средства”, отчете Цветанов, като подчерта, че той не би губил време, ако още беше на поста вътрешен министър.

Битова престъпност по време на протести

Цветан Цветанов обвини управляващите в укриване на данни за ръст на битовата престъпност, до който се е стигнало заради командировките на полицаи от страната в столицата „да пазят правителството” или на границата „да пазят от нелегални емигранти”.

„Това е създало голям дефицит в районите, където има нужда от засилено полицейско присъствие”, подчерта Цветанов и предположи, че на месец държавата харчи по 2 млн. лв. за командировъчни за полицаи. „Това е, защото управляващите се интересуват единствено от това как да запазят властта и това е единствената им цел на всяка цена”, констатира бившият вицепремиер.

Четвърто обвинение

След като в петък се сдоби с трето обвинение - за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР след първите две за прекомерно подслушване и неразрешено подслушване, в събота Цветанов обяви, че очаква четвърто обвинение. „Нека бъде изненада”, каза само той, без да уточнява допълнителни подробности около съмненията си.

„Репресиите продължават и срещу мен, и срещу лидера ни”, добави Цветанов в продължение на коментара си от предишния ден. Той обясни още, че идва от Бургас, където местните кметове от ГЕРБ са силно обезпокоени от развитието на нещата и се чувстват несигурни.