„Имаме дефицит на справедливост от съдебните решения в България”, заключи вътрешният министър Цветан Цветанов пред bTV. Макар че изказването му за пореден път изведе на преден план слабостите на съдебната система, той отрече да воюва със съд и прокуратура – просто искал справедливост.

Повод за коментара му стана телефонният разговор между един от собствениците на Медийна група „България” Любомир Павлов и неизвестен човек, в който шефът на вестниците „24 часа” и „Труд” твърди, че с помощта на Цветанов могат да се манипулират дела. Отговорът на вътрешния министър бе изграден на основата на въпрос и хипотеза: „Не участвам в този разговор. Това е разговор между двама човека, който в последствие четем в медиите. Смятате, ли че това е възможно да се случи в днешните условия? Ако аз имам тази възможност и тази сила, българските граждани щяха да бъдат много по-удовлетворени от съдебната система. Но поради разделението на властите и поради това, че съдебната система е независима, тя продължава да бъде такава, но това по никакъв начин не означава, че ние не можем да говорим за проблемите, които стоят там”.

По думите на вицепремиера престъпления със същата тежест и с подобни или еднакви доказателства, които са от съвместни разработки между българските и евроатлантическите служби, лицата навън получават много по-бързи и ефективни присъди.

За дефицита на справедливост вицепремиерът приложи пример: „Давам пример за премиера Станишев, бившия. 2005 година той участваше заедно с Марио Николов на събирания и срещи с избиратели. Марио Николов беше човекът, който чинно си беше написал едно писмо до БСП, където пише как е осигурил около 80 000 лева за кампанията. Марио Николов е човекът, който се наблюдава от Брюксел, и за всичките тези години мога да ви кажа, че лицата, които бяха в тази група, вече си излежаха присъдите в Германия. А Марио Николов – човекът на Станишев, човекът на БСП е още на първа инстанция, предстои да мине на втора и трета и като се забавят и мотивите, както Съюза на съдиите – председателката Мирослава Тодорова, и трябва да ви кажа, че той давностният срок ще изтече”.

Докато говори за слабостите в съдебната система, Цветанов отчете, че новините около изчезналите братя Галеви остават на старото си ниво. Оказва се, че вътрешният министър разчита на „много добрата” комуникация с евроатлантическите партньори. „Убеден съм че рано или късно те ще бъдат намерени”, сподели надеждите си за пореден път Цветанов.

Законът за съдебната власт, който беше приет в парламента, а малко по-късно стана ясно, че не се харесва нито на президента, нито на премиера, бе коментиран и от вътрешния министър със закъснение. „Политическото решение, което е взето, е, че не трябва сегашният ВСС да избира новия прокурор. Искаме да има текстове в закона, които да гарантират в последващи години, когато има нови избори за ВСС, да се случва всичко прозрачно”, заяви Цветанов. На конкретния въпрос защо изобщо е бил гласуван в този си вид законът, вицепремиерът на отговори.