За взривовете край Петолъчката разследващите работят по версия за наличие на пропуски в производствената дисциплина и в технологичния процес по утилизацията на боеприпасите. Това заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи пред депутатите информация за инцидента в складовете на „Берета трейдинг”, както и за последвалите действия на отговорните институции – МВР и военното ведомство.

По думите на на Цветанов има съмнение, че в цеховете край Петолъчката се е извършвало утилизиране и на друга техника. Това би означавало, че има „подмяна на предмета на договора, или фирмата е предприела действия, несъвместими с договора с Министерство на отбраната”, подочи още вицепремиерът и допълни, че за каквито и пропуски да става въпрос, не е имало как те да са допускани без знанието на ръководството на „Берета трейдинг”.

Вътрешният министър представи и хронология на действията, предприети в деня на взривовете. „Приведен е в действие ситуационният център на МВР. Предприети са съвместни неотложни мерки, на място е създаден кризисен щаб, пристигнали са 4 противопожарни и 2 противохимически автомобила. Създадено е взаимодействие с местната власт. На площадката са работили 21 души, към 17 часа са евакуирани 18, трима са в неизвестност, част от пострадалите са изведени с бронирана техника, направен е оглед от прокурор”, изброи събитията от 5 юни Цветанов.

Опозицията - без право на глас

Цветан Цветанов имаше възможността да демонстрира ораторските си умения по темата за взривовете след двуседмични напъни на опозицията да го постави зад парламентарната трибуна. Народните представители обаче не получиха възможност да задават въпроси на министъра, тъй като предложението за това бе отхвърлено за пореден път.

Инцидентът от 5 юни доведе до редовната реакция на опозицията в ситуация на напрежение да търси обяснение от управляващите. Неколкократно в Народното събрание бе искано изслушването на Цветанов, но то бе отлагано заради работни ангажименти на вицепремиера в чужбина.

Днес обаче Ангел Найденов от Коалиция за България обяви, че са били информирани за включването на Цветанов в дневния ред на парламента. По думите му чаканата реакция била напредък в отношението на мнозинството към тежък инцидент с жертви и пострадали работници.

Той обоснова и искането за възможността депутатите да проведат диалог с вътрешния министър, а не да се включат само като слушатели: „За съжаление, към тези въпроси се прибавят и нови, свързани с вида на боеприпасите, предадени за утилизация. Сега разбираме, че те са били предвидени за унищожаване”.

Павел Шопов от „Атака” пък определи забавянето на отговорите като опит на властта да запази имиджа си след всеки инцидент.

„Крайно време е след обиколки по остров Бали и къде ли не, след изказвания по всякакви други теми, да информира Народното събрание за инцидента с взривовете край пътен възел Петолъчката. Това е първо негово задължение, вие просто го криете. Ако беше на остров Бали, този човек трябваше веднага сутринта да хване самолета и да дойде на място”, каза Павел Шопов в коментар на служебните ангажименти на министъра.

За липсата на диалог говори и друг „червен” депутат - Атанас Мерджанов: „Какво може да бъде направено? Вместо да присъстваме на поредната постановка на монолози на властта, да бъде дадено законното право на народните представители да зададат своите въпроси”.