След иска на Холандия за отлагане на влизането ни в Шенген за 2013, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че за него е важно решението на Съвета на министрите, който ще заседава през октомври.

Тогава може би, ще имаме и официални позиции, които ще бъдат дискутирани на самия съвет, каза Цветанов. Той уточни, че не е запознат с решението на Холандия в момента, но посочи, че има изказани мнения от "определени държави относно ситуацията в Румъния и изчакването декемврийския доклад за механизма за оценка за Румъния тази година и едва след това да бъде точка от дневния ред на Съвета на министрите".

Всичко това са само предположения и коментари, каза още министърът.

Той припомни, че предвиденият за 20 септември Съвет на вътрешните министри на ЕС, на който трябваше да се обсъди шенгенското бъдеще на България и Румъния е отложен. Вътрешният министър обясни, че днес се е срещал с финландски депутати и те му поставили теми "не за това, което прави изпълнителната власт в борбата срещу организираната престъпност, а за съдебната система".

„Не давам оценка на съдебната система, когато съм взимал отношение съм го взимал по конкретни случаи, които са свързани с борбата срещу организираната престъпност". Така Цветанов отговори на въпрос дали смята да ограничи изказванията си в посока на съдебната система след избирането на Новия висш съдебен съвет.

В събота вечерта първият, който бе избран за член в новия ВСС Камен Иванов, каза, че Цветанов внася напрежение в съдебната система.

"Аз казах, че съдебната система по конституция е независима и, разбира се, темата и оценките, които са давани, както от европейските държави и ЕК и за моменти, когато аз съм я коментирал е с конкретни примери – това не е намеса в съдебната система. Това е, за да можем всички да положим максимално усилия, от всичките власти, които имат отношение по подобряването и ефективността в борбата срещу организираната престъпност да го направим", каза Цветан Цветанов.

Вътрешният министър каза, че изпитва „огромен респект и уважение към съдиите, прокурорите и представителите на съдебната система, защото те са много повече – тези, които работят в интерес на обществото и се водят от върховенството на закона".

Цветанов обаче обясни, че "както в изпълнителната власт и респективно в МВР, има служители, които недобросъвестно си гледат служебните задължения – имаме прозрачни механизми за тяхното отстраняване и изчистване на тези туморни образования от системата".

Според Цветанов този механизъм не е така добре изграден в съдебната система.

"И аз искам да вярвам, че новият ВСС, който се избира по една изключително прозрачна процедура ще даде много силен тласък за волята и в съдебната система да се случат тези промени, които да гарантират прозрачността и, разбира се, да подобрят ефективността и да се водят само и единствено от върховенството на закона", подчерта Цветанов.