Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов може да остане без охрана. Това стана ясно днес, след като вътрешният министър Цветлин Йовчев определи заплахите към него като несериозни.

По време на парламентарния контрол Йовчев допълни, че разследваните случаи или са приключени от съответните органи, или няма данни, които да потвърждават информацията за реална заплаха. Според депутати от левицата, годишната охрана на Цветанов възлиза на половин милион лева.

 

„Може би е необходимо да бъде свикана комисията, която взима тези решения в НСО и да преосмисли като цяло по какъв начин разпределя тези сили и средства”, обясни Цветлин Йовчев.

Въпросът дали животът на Цветан Цветанов е застрашен и необходима ли му е охрана от НСО беше поставен от депутата от левицата Георги Андреев. „Охраната на г-н Цветанов струва на година половин милион лева на българските данъкоплатци”, посочи той.

Цветлин Йовчев изреди някои от случаите, в които са получавани заплахи за живота на Цветанов, но от думите му стана ясно, че те са или от психически нестабилни лица, или от хора в състояние на афект. „Разследваните случаи или са приключени от съответните органи, или няма данни, които да потвърждават информацията за реална заплаха”, посочи той.

 

Цветанов допълни, че не знае колко струва охраната му и дали е вярна сумата от 40 000 лева на месец. Той каза, че това не е негова преценка, а преценка на НСО, за това има служби, които имат съответните данни, които се докладват на НСО и то прецизира.