Предвижда се промяна в закона, според която специални разузнавателни средства ще могат да бъдат използвани за проследяване на хора, занимаващи се с купуване и продаване на гласове, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя не изключва възможността и за промени в Изборния кодекс. Цачева присъства на празника на Припек, а по-късно се срещна с активисти на ГЕРБ в Джебел.

"Не е невъзможно да се направят промени. В момента с председателя на правната комисия Искра Фидосова се обсъждат варианти. Така, че във времето, оставащо до изборите, можем да направим промени, но не и основни и генерални непосредствено преди вота", посочи Цачева. По думите й, след лятната ваканция през септември ГЕРБ ще бъде официално в предизборна кампания.

Председателят на парламента посочи, че Изборният кодекс на практика събира действащите преди това закони за различните видове избори.

„Приемането му трябваше да направи така, че онези порочни практики за манипулиране на гласове и резултати да бъдат преодолени. Аз съм убедена, че успяхме да ги преодолеем специално за смесените региони, които са в близост до Турция, където живеят много български граждани, а нормите дадоха резултат", коментира Цачева.

Въпросът за ликвидирането на практиката да се купуват гласове е анализиран и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и в парламентарната група на управляващото мнозинство. Цачева каза, че има политическа воля за това да се въведат специални разузнавателни средства за проследяване на брокерите, които се занимават с тези практики.

Причината досега да не се използват СРС била, че по закон санкцията за това престъпление предвижда до пет години лишаване от свобода, а СРС се назначавали за тежки престъпления с наказание над пет години затвор, обясни Цачева.

По този повод Парламентарната комисия по правни въпроси е подготвила доклад и имало достатъчно политическа воля, за да бъде извършена промяната, посочи Цачева.

Според нея не е невъзможно да бъдат направени промени и в Изборния кодекс. Немалко предложения за промени тя получила от вчера насам и те в момента се обсъждали с председателя на Комисията по правни въпроси Искра Фидосова. Но сме длъжни да се съобразим с препоръките в докладите на някои организации, коментира председателят на 41-то Народно събрание.

Попитана кой е рекордьорът по отсъствия от пленарната зала, председателят на парламента каза, че й е трудно "да бъде оригинална".

„Отговорът е толкова ясен, че мисля да не му отделяме голямо внимание, за да не влиза името му за пореден път в медиите", заяви Цачева, визирайки лидера на ДПС Ахмед Доган.

"Работата на народния представител основно е в НС, но той трябва да бъде и сред своите съграждани и избиратели. Има народни представители, които може би са отдадени само на втората част от своите ангажименти и считат, че може и да не се посещава Народното събрание", посочи Цачева и обясни, че няма механизъм в Конституцията за отзоваване на вечно отсъстващи депутати, след като веднъж те са избрани от гражданите на един район.

Според нея паричната санкция дисциплинира депутатите, но спрямо някои не е достатъчно ефективна, тъй като те не разчитат само на възнаграждението от парламента.

"Аз обаче съм доволна, защото така с наложените имуществени санкции ние спестяваме немалко пари всяка година, които връщаме в общия държавен бюджет", каза Цачева.