Много лесно се доверяваме на твърдението, че всеки министър трябва да е някакъв голям експерт. Ивайло Московски да не е машинист случайно, че ръководи включително и БДЖ. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”.

Той подчерта, че номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието е направена и е право на министър-председателя да я внесе или да не я внесе.

Аз съм адвокат, безплатни съвети не давам, пошегува се Вълчев на въпроса дали ще съветва Кунева, ако оглави образователното министерство.

„Няма министър на образованието след мен, който да ме е попитал за мнение и аз да съм му отказал”, уточни той.

Вълчев беше категоричен, че Движение „България на гражданите” не е имало намерение да свали доверието си от Тодор Танев като министър, преди премиерът да му поиска оставката.

Такъв въпрос нито някога е поставян, нито някога е обсъждан, подчерта той.

Според него не е изненадващо, че премиерът Бойко Борисов ще назначи просветния министър Тодор Танев за свой съветник, въпреки че му поиска оставката. „Така се прави в нормалните държави, когато един човек няма тежки проблеми в това, което е свършил, когато го е вършил с желание, когато е интелигентен и културен”, изреди Вълчев.

Най-доброто нещо, което се случи за тази година, е, че беше приет закон за училищното образование, в който е поставено началото и на новата образователна структура. Голямото предизвикателство пред министерството е да бъдат изработени т. нар. държавни образователни стандарти, тоест онези подзаконови нормативни актове, които ще разрешат законът да заработи от август.

През следващите две седмици Кунева има важна задача – да вкара в парламента през Министерския съвет отново антикорупционния закон.

В РБ силно настояваме той да бъде в радикален вариант, трябва да има такива разпоредби, които да влязат дълбоко в личната сфера на хората от високите етажи на властта, но в България да се покаже ясна воля и ясни резултати от борбата с корупцията.

Реформаторският блок в момента се опитва вътрешно да набере сила, отново да имаме доверие помежду си, каквото имаше в началото, което беше разколебано малко, заяви още Вълчев.

Меглена Кунева никога не е претендирала да бъде естествен лидер на РБ, заяви още Вълчев.

Според него РБ лесно ще излъчи свои лидер, ако има търпението и мъдростта да изгради първо доверие между своите съставни части и намери фигура, която успява да отчита различните настроения и тенденции.

Право на Радан Кънев е да направи нов десен проект, ако смята, че РБ е изчерпан.