Подстъпите на правителствения комплекс Евксиноград изглеждат спокойни, но зад бариерите, постовете на охраната и затворените врати кипи усилен труд. Причината – утре в резиденцията лидерите на ЕС и Турция ще се срещнат. В момент, в който Европа все още трудно достига до обща позиция по трудните въпроси, а реториката на Анкара става все по-остра.

Дали президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган отново ще заговори за „духовните граници” на родината си (случайно или не съвпадащи с очертанията на Османската империя) или пък ще припомни на ЕС колко тръгнали на запад мигранти държи на своя територия? Куп световни медии ще бъдат на място. Вече е готова огромната палатка, в която ще влязат участниците и представителите на медиите по време на финалния брифинг.

Първи обаче ще пристигне Реджеп Ердоган – с два самолета и двама готвачи (единият ще опитва храната, а другият ще следи процеса на приготвянето й). Гардовете му вече са във Варна заради предотвратеното неотдавна покушение срещу членове на президентското семейство.

"Да не се изложим пред чужденците"

Дни наред десетки жени метат булевардите във Варна, по които ще преминат кортежите на официалните гости.

По пътя от Варна до резиденция Евксиноград пък започна ударно пълнене на дупки. Работниците отрекоха да е заради визитата. Шофьорите, трошили колите си месеци наред в същите тези дупки, обаче се надяват на повече подобни събития с глобално значение в града им.

В същото време в друга част на града премиерът Бойко Борисов, придружен от кмета, инспектира разширяването на и удължаването голям булевард, .което трябва да облекчи трафика в града.

Международна среща с вътрешно значение

Поне половината от това, което Реджеп Ердоган ще направи по време на срещата, е за турските гласоподаватели в южната ни съседка и из цяла Европа. Това коментира в студиото на „120 минути” бившият български консул в Одрин Георги Димов.

„Нещата там са на кантар, затова в Турция в момента управлява ислямисткият национализъм. Без националисти Ердоган няма как да спечели тези избори”, категоричен беше дипломатът.

Снимка: bTV

Според него не са правилни твърденията на Анкара, че пази ЕС от терористи: „Точно обратното е – най-сигурната граница на Турция е тук, европейската”.

Очакването му е в хода на срещата Ердоган да поиска разширяване на митническия съюз с общността, като пък отсреща вероятно ще настояват това да се обвърже с мониторинг за спазването на човешките права. „Не става и въпрос за членство на Турция в ЕС, защото това е доста илюзорно”, коментира Димов.

Въпросът за милиарди, който никой няма да постави

Какво няма да се дискутира на срещата на лидерите, а вероятно и на срещата на четири очи между Реджеп Ердоган и Бойко Борисов? Според Георги Димов най-вероятно няма да се говори за обезщетенията за тракийските бежанци. Дипломатът смята, че това е съгласувано на равнище ЕС и причината е че дневният ред така или иначе е твърде деликатен.

Снимка: bTV

Бившият консул подчерта, че има ред договори, които регламентират обезщетенията и в Договора за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество от 1992 г. ясно е посочено, че всички тези споразумения остават в сила. Става дума за сума от между 5 и 20 млрд. долара. ЕС е в течение и в докладите за европейския напредък на Турция на няколко пъти решаването на въпроса е поставяно като изискване.

„Когато турски политици и държавници идват тук, първата приказка към тях да бъде: „Тайпи, какво става с бежанците, българските?” И след това да се говори по другите въпроси”, призова Димов.