Трайчо Трайков беше издигнат за кандидат-президент от Реформаторите и обяви, че е готов да поеме отговорността.  

Ето откъде тръгва пътят му в българската политика.  

Макар и близък до една или друга политическа структура, той никога не е бил партиен член.  Влиза в политиката през 2009-а година.  

Трайчо Трайков влезе в политиката с ГЕРБ и първото правителство на Борисов. Парадоксът е, че не беше член на партията, но пък тъкмо партийното ръководство го уволни, въпреки че поисканата оставка бе дадена на премиера.

Той оглави мега министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а причината да отмилее на Бойко Борисов се оказа провален бизнес форум в Катар.

Зад официалния довод обаче стоеше желанието на Трайков да се еманципира и да управлява големите енергийните проекти, както се полага на министър на енергетиката. 

Първият му жълт картон беше вдигнат заради подпис по договор за АЕЦ „Белене”. Трайков уволни тогавашния шеф на НЕК, а той, оказа се, се подписал с благословията на премиера. Червеният картон не закъсня.

През 2013 г. Трайчо Трайков беше включен в Гражданския съвет на Реформаторския блок. В момента е общински съветник от листата на Реформаторите в столицата.