Не искам Румен Радев и Илияна Йотова да станат президент и вицепрезидент, а за да преценя дали е хубаво нещо Цецка Цачева да стане, „искам я изстискаме до неделя – искам в неделя аз и хората, които са гласували за мен или стоят зад моите послания, да знаят съвсем точно за какво биха или не биха гласували“.

Това каза кандидатът на Реформаторския блок (РБ) за президент Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице“ по bTV в отговор на въпрос дали ще призове симпатизантите си да подкрепят кандидата на ГЕРБ на втория тур на президентските избори.

Според междинните резултати, обявени от ЦИК, при преброени малко над 95% от бюлетините, Трайков получава около 6% подкрепа.

Хората, които са гласували за мен, най-вероятно няма да послушат каквото и да им кажа, камо ли да слушат Божидар Лукарски и Меглена Кунева. Хората ще слушат какво казва Цачева, защото съм убеден, че много от тях не понасят идеята Радев и Йотова да седнат в президентството, особено Йотова, защото нея поне си я знаем каква е, каза Трайков.

Усещам върху себе си огромната отговорност пред хората, които са гласували за мен, и огромната взискателност, която те имат към мен. Това са най-трудните 200 хил. гласа за печелене – всеки един от тях има мнение и е готов да дебатира колкото за 1000 избиратели на ДПС и 100 на БСП, посочи още гостът.

Според него Цачева е започнала предизборната кампания много зле. Първо беше в левия отбор и с Радев просто нямаха една тема, по която да се различават в дебата в bTV. Тази, в която се различаваха, не беше в нейна полза – за гражданските права, припомни Трайков. После видя, че няма как левите да я припознаят и започна да използва моите послания – за съдебната реформа, за казването на „Не“, за евроатлантическата ориентация.

За да е сериозна заявката за съдебна реформа, тя трябва да минава през конкретен ангажимент. Днес на пресконференцията на Изпълнителния съвет на РБ Цачева каза, че ще упражни законодателната си инициатива в конституционната област. Това, според мен, е голяма премиера, защото никой президент досега не го е правил, посочи гостът.

Аз от началото говоря, че следващият президент трябва да го направи, трябва да блъсне силно в посока реформа в правосъдието, тъй като видяхме, че в Народното събрание има антиреформистко мнозинство по тази тема. Затова президентът трябва да бъде двигател на този процес. Цачева каза: „Да, аз ще се възползвам от законодателната си инициатива по конституционни въпроси за съдебна реформа през промяна на Конституцията“. Тя отговори утвърдително и на въпрос това означава ли намаляване на правомощията на прокуратурата. Това за мен е голямата новина от днес, коментира Трайков.

„Има голямо условие и то е, че г-жа Цачева каза: „Ще го направя, ако предварително съм осигурила конституционно мнозинство“. А ние знаем, че там има 204 депутати, които не искат, сакън, нещо да се пипа по този въпрос. Мисля, че ако тя каже, че ще се възползва от своето правомощие да има законодателна инициатива по конституционни въпроси, независимо от моментната разстановка в парламента, десните хора вече ще започнат да я слушат“.

Трайков коментира и думите на Лукарски, че вече е призовал да се гласува за Цачева, като заяви, че не го е назначавал за говорител, а ако реши да има говорител, „ще е някой, на когото имам доверие“.

Запитан дали ще участва в новия проект на Радан Кънев, гостът отговори: „Не съм в течение с проектите на Кънев, никога не ми е било силна черта партийното строителство“.

Според Трайков има нарушение на закона при финансирането на инициативния комитет, издигнал Румен Радев.

Вижте целия разговор във видеото: