Традиционният за Народното събрание скандал по време на всяко заседание в петък се изроди до безредици. Причината бе декларация на ГЕРБ за случая с бюлетините в Костинброд. От прочетения от Цвета Караянчева текст става ясно, че според ГЕРБ „вотът е бил манипулиран”, което е „факт”, който се потвърждава от произнасянето на прокуратурата.

В декларацията се настоява държавното обвинение да проведе „прозрачно разследване”. Във вторник прокуратурата повдигна обвинения за случая „Мултипринт” на бившия главен секретар на МС Росен Желязков.

След петмесечно разследване хората на Сотир Цацаров стигнаха единствено до извода, че Желязков не е упражнил контрол върху печатницата, за да набави облага за собствениците й. Това обвинение категорично не отговаря на очакванията, които бяха възложени на разследващите, предвид собственото им „изхвърляне” в началото на операцията, че е разкрита брутална изборна измама.

„Каквото и да се обяснявате, е факт, че вотът е манипулиран. Събрахте се три партии, които не спечелиха изборите. За съжаление предстоят предсрочни избори. Българските граждани видяха това, което им показахте – че „Атака” и ДПС са едно, ДПС и комунистите, които сменяха имената, сваляха църквите”, каза Караянчева.
Тези нейни думи предизвикаха бурната реакция на управляващите, а част от социалистите и националистите окупираха парламентарната трибуна.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова определи изказването на Караянчева като по-подходящо за някои от селата на избирателния й район, отколкото за пленарната зала. „Яд ви е, че не можахте да пуснете в ход цялата си изборна измама”, добави Манолова.

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров ГЕРБ имат наглостта да говорят нелепости и клевети за българската парламентарна сила.

„Вие сте срам и позор за българската политика и българската нация. Вие и Цветан Цветанов бяхте на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – човек, който не крие своите амбиции да завземе България”, започна да нарежда Сидеров.

В истерията се включи и Ирена Узунова от ГЕРБ, която обвини председателя Михаил Миков, че е допуснал „силни мъже” заплашително да се насочат към „жената Цвета Караянчева” в опит да й затворят устата. Миков пък на свой ред даде 15 минути успокоителна почивка, а преди това му се наложи да пие кафе със студенти, които опънаха плакат с надпис: „Не ви ли е срам”.

20 пръча срещу една жена

Към колорита на днешната парламентарна сценка допринесе и бившият министър на културата Вежди Рашидов, който разкритикува поведението на „фашистката група „Атака”.

„Непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча. Срещу една жена да излязат над 20 души, за да я стресират, не е почтено, стресът е по-лош от боя”, предупреди Рашидов.
„Аз днес апелирах да станат мъжете от ГЕРБ. Волен Сидеров веднъж завинаги трябва да разбере, че този стил на колективно скачане непрекъснато, и ние непрекъснато да се правим на интелигентни, това не върви”, допълни той.

„Те веднъж завинаги могат да разберат, че и други могат да стават, не само те, една година ги търпим да предизвикват скандали. Волен ще го отнесе. От 30 години го знам, как тази добра душа стана толкова бързо фашист, не мога да разбера. Аман от националисти, които хем са в комбина, хем се дразнят", коментира още Рашидов.