Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати. Това подчерта в студиото на „Тази събота” вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

По хъба има месо

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо” – по този начин Томислав Дончев коментира подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток” не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

„Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром” казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

По актуални скандали

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”: „Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 по-висока”.

„Истинският финал ще е като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той. Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е около сгради, които са собственост на три министерства.

По темата с Дипломатическия клуб в Бояна, купен за милиони левове от младежи със скромна фирма, Дончев с усмивка коментира: „Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?” По думите му данъчните следва да проверят откъде купувачите са намерили пари, за да финансират сделката.