Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Думите му дойдоха след коментари от опозицията, че кампанията по спиране на спорни процедури не е с цел повече прозрачност, а просто защото държавата няма пари за проектите.

„Нито една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг – ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения”, допълни Дончев.

По думите му за всяка спряна обществена поръчка има техническо и формално основание за спиране. Вицепремиерът отбеляза, че и преди са спирани процедури, но „в тази конкретна ситуация спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя”.

Томислав Дончев призна, че поредицата от спрени поръчки сега натоварва политическото ръководство със свръхочаквания. „Именно по тази причина това, което правя аз в момента, това, което беше направено на ръчен режим, на режим на механично управление от министър-председателя и министрите, да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, които в крайна сметка е редно да го правят. Когато има нещо нередно – да реагират”, каза още той.