Българската координатна система е изключително изкривена, тук чист сблъсък ляво - дясно не е възможен. Цялата европейска политическа култура предполага известна доза консенсус, за разлика от българската политическа култура.

Това каза в ефира на Дарик бившият министър и настоящ водач на листата на ГЕРБ за евровота Томислав Дончев.

Той припомни лявото като политическа подкрепа правителство на Сергей Станишев и въведения от него плосък данък – една безспорно дясна икономическа мярка.

„Аз съм готов да водя дебат за европейското ляво и европейското дясно, но нека да си спомним какво се случи на последния сблъсък на идеи на предишните избори. Как можете да очаквате местните теми да не дадат отражение върху дебата или върху резултата от изборите. За съжаление, в дебата европейските теми ще бъдат на втори план”, заяви още Дончев.

За какво би трябвало да се спори преди 25 май?

Томислав Дончев заяви, че има няколко основни въпроса, около които би трябвало да се върти предизборния дебат. На първо място: „дали Европа е проблемът или Европа е част от решението”, а втората ос е противопоставянето на социалните помощи и реалните доходи.

„Нашата теза е, че по-високите доходи могат да дойдат не чрез по-високи публични разходи, т.е. социални помощи, което е основна теза на европейската левица. Истинският път към прогреса е по-висока конкурентоспособност”, заяви Дончев, който допълни, че в предизборния дебат би трябвало ясно да се подчертае изборът между осигуряването на бъдеще за децата или вземането от него.

Дончев отказа да назове още имена от евролистата на ГЕРБ, като допълни, че все още няма окончателно решение за това кои кандидати ще издигне партията.

Лидерът на листата на ГЕРБ коментира, че управляващите проявяват „голям инат” в желанието си да не проведат вота заедно с поискания от президента референдум за промяна в изборните правила. В същото време, по думите на Дончев, националното допитване би могло да повиши интереса към евроизборите.