Премиерът разпореди министърът по еврофондовете Томислав Дончев всеки ден да бъде в Перник, където в продължение на два месеца да координира работата на държавните и общински служби по отпускането на финансовата помощ за пострадалите от силния трус на 22 май.

Необичайната „командировка” влиза в сила от днес и бе решена след среща между Борисов и представители на инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението. Първата задача на министъра ще бъде участие в среща с представители на комитета, кмета и областния управител на Перник.

По информация на кабинета досега към държавата има подадени 8507 молби за помощ, 3600 от които - в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия. Структурата на МС обаче е разгледала само 288 молби и има 194 решения, като 94 са с отказ за помощ. Само 63 човека имат получени обезщетения.

От земетресението има поражения на пет училища с по над хиляда деца, които не е ясно дали ще бъдат ремонтирани до 15 септември, уточни още правителствен говорител.

От своя страна от инициативния комитет обвиниха властите в лоша координация между отделните институции във връзка с обезщетенията. „Не е ясно каква помощ е отпусната - говори се за суми между 11 и 13 милиона лева, а по медиите се пише за суми от 2 до 20 милиона лева. След земетресението има над 80-90 къщи за тотално разрушаване, над 1000 души са засегнати като много хора няма къде да живеят”, добавиха от комитета.