Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов обяви, че партията е категорично за Синя коалиция и единна „истинска” десница на предстоящите избори. Бившият премиер и някога лидер на СДС направи това в доклад пред Десетото национално събрание на „тъмносините”.

„Днес ГЕРБ воюва открито както срещу Синята коалиция, така и срещу СДС и ДСБ... Щафетата за нашето унищожение пое ГЕРБ. Започнаха скрито още на предварителните избори за кандидат-президент на Синята коалиция, купуваха гласове на изборите за председател на СДС...”, посочи Костов. „И ако нас може само да ни клевети, то срещу депутатите и единството вътре в Съюза на демократичните сили атаките са ефикасни.”

По думите на Иван Костов „оригиналната левица” и „фалшивата десница” се опитали в рамките на един избирателен цикъл да унищожат Синята коалиция, която била не просто коалиция, а „истински съюз на избиратели”... „на тези, които никога не са гласували и никога няма да гласуват за левицата, не са гласували за ГЕРБ, когато тази партия бе на върха на своята популярност. Към тях ще се присъединят и тези, които бяха излъгани от Борисов. Те искат да чуят, че ще има Синя коалиция на следващите избори.”

Пред съпартийците си Костов обещава на тези избиратели, че от Демократи за силна България ще направят всичко възможно, за да могат те да гласуват за Синя коалиция. „Ние ще обединим десните избиратели в опозиция на ГЕРБ и няма да позволим подмяна на десницата,” се казва в доклада на Костов, разпространен от пресцентъра на партията.