В началото на април предстои да бъде подписан договорът с австрийска компания по изграждането на интерконектора България-Румъния, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите й определеният срок е 119 работни дни.

„В тези рамки компанията трябва да изгради интерконектора с Румъния и се надявам в средата на тази година България да се поздрави с първата си междусистемна връзка”, допълни министърът.

По думите й има сериозен напредък и по отношение на интерконектора с Гърция. През октомври трябва да стартира строителството. За този период от време трябва да бъде стартирана и проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждането и в средата на 2018-а година интерконекторът с Гърция трябва да бъде в търговска експлоатация, разясни тя.

Обмисля се въвеждането на социална тарифа за тока, с която да се подпомагат енергийно бедните у нас, заяви още Теменужка Петкова.

„Социалната тарифа е опрeделено количество електрическа енергия, от което узязвимите потребители ще могат да се възползват. Тази тарифа гарантира на по-ниски цени такава консумация на електрическа енергия, която осигурява най-необходимите нужди на всяко домакинство”, заяви Петкова.

По думите й социалната тарифа може да бъде около 30% от крайната цена на потребената електрическа енергия.

„Не премахваме помощите за отопление, които досега хората са получавали. Те си остават, както са заложени в Закона за социално подпомагане. Само ще надградим и хората ще получат и допълнителна подкрепа във връзка с либерализацията на електроенергийния пазар, ако възникнат флуктуации в цената и тя леко се повиши”, подчерта още министърът, като уточни, че социалната тарифа е временна мярка.

Либерализацията на енергийния пазар не бива да се свързва с апокалиптични сцени, отбеляза още Теменужка Петкова. Нищо страшно не се случва, допълни тя. Въвеждането на пълната либерализация ще се прави плавно, на етапи, като на всеки етап ще правим анализ на риска и ще предприемаме действия, така че той да бъде минимизиран, увери министърът.

Излизането на пазара на битовите потребители няма да стане с един замах, това е процес, който трае между 3 и 5 години, каза още тя.

Енергийният министър заяви още, че сделката с американските централи, с които беше сключено споразумение за намаляване на цената на тока по договорите, върви към финал. Тя коментира информациите, че американските централи са напът да ни съдят, защото НЕК не е успяла да вземе заем, за да може да се разплати с тях.

БЕХ и дружествата от държавната енергетика са подобрили значително своите финансови резултати, изтъкна Теменужка Петкова. „В НЕК за една година успяхме да намалим дефицита с малко над 360 млн. лева, а от регулаторна дейност НЕК за първи път реализира положителен финансов резултат. Всички дружества от енергетиката с изключение на ТЕЦ Марица Изток 2 реализират печалба от своята дейност, изреди тя.

„По отношение на кредита 10 банки подадоха оферти, те обединиха своето усилие в два консорциума. Консорциумът, който предложи по-добри условия, е избран за изпълнител и в момента текат преговори. Надяваме се до средата на месец април договорите да бъдат финализирани и да можем да се разплатим”, отбеляза тя.

„Ресурсът, който търсим, е осигурен. Сделката върви към финал и в средата на април ще можем да я финализираме, която ще ни даде възможност да се възползваме от това намаление на цената за разполагаемост и НЕК да плаща с близо 100 милиона на година по-малко”, коментира Петкова.

Прави се всичко необходимо за защитата на стратегическите обекти в енергетиката, заяви министърът във връзка с атентатите в Брюксел и повишените мерки за сигурност.