В рамките на месец трябва да сме анализирали различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене” и оборудването за нея, каза в предаването „Лице в лице” по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че вариантите са три.

„В арбитражното решение ясно е посочен първият вариант, който касае възможността НЕК да заплати и да стане собственик на оборудването, което арбитражът е оценил на 550 млн. евро. Всеки ден лихвата тече – 167 000 евро на ден”, уточни Петкова.

Трябва бързо да намерим най-доброто решение. Всеки ден е важен и ценен, подчерта министърът.

Втората опция е НЕК с „Атомстройекспорт”, който към настоящия момент е собственик на оборудването, да го продадат на трета страна. Има и трети вариант, който се обсъжда – възможността проектът да бъде довършен като частен проект.

По думите на Петкова има индикации за заявен частен инвеститорски интерес. Тя обаче подчерта, че е рано да се влиза в конкретика и детайли.

Снимка: Ладислав Цветков

"Разполагахме с доказателствата, събрани в хода на арбитражното производство, предоставени са документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора, единият реактор е завършен на 100%, а другият – почти на 90%", посочи Петкова.

Тя съобщи, че предстои експерти от НЕК другата седмица да отидат на място, за да видят в каква степен на завършеност и в какво състояние е оборудването. Няма как да се пристъпи към действия за плащане, без да сме видели какво стои насреща, отбеляза Петкова.

Иран прояви определен интерес към възможността за закупуване на двата реактора, имаше разговори на най-високо ниво, увери Петкова, като допълни, че те биха могли да се продадат единствено и само със съгласието и участието в преговорния процес на „Атомстройекспорт”.

Според нея има реален шанс да се продължават разговорите с иранските партньори.

Снимка: Ладислав Цветков

Уточнихме на срещата в Иран да се инициира създаването на работна група от експерти – от „Атомстройекспорт”, от НЕК и ядрените институции в Иран, които да видят детайлите по този проект и приложимостта на тези реактори, каза енергийният министър.

Българската страна и съответно НЕК като инвеститор не е имала ресурс да строи „Белене” нито към датата на взимане на решението за стартиране, нито към настоящия момент. Реалната цена е 10 млрд. евро, подчерта още Теменужка Петкова.

Няма въодушевление за възраждане на проекта Бургас - Александруполис, такива разговори не се водят и не са водени, каза още министърът в разговора.