Тефтерчето на Филип Златанов е позор за българската демокрация. Така коментира записките на председателя на Комисията за конфликт на интереси кметът на Монтана Златко Живков, който фигурира многократно в тях, предаде БТА.

Преди два дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че на Златанов са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление във връзка с неговия „много интересен” бележник, в който фигурират президентът Росен Плевнелиев, министри, депутати и държавни служители.

Живков обяви, че според него не може в нормална демократична страна като България да има шпиц-команди и наказателни отряди като тези от времето на Сталин, които да се саморазправят с опонентите на властта.

„Не може обществени комисии да бъдат използвани като средства за саморазправа с неудобните,” категоричен бе Живков.

Кметът коментира, че не може едни хора да решават по такъв лековат начин съдбата на други и срещу името на обществени личности да се слагат думи като „да се удари" и „да се помилва".

Живков припомни, че точно преди година на 19 юли 2012 г. Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси излезе с решение срещу него, заради това, че е давал лекарства на инвалидите от войните с общински средства през аптеката на съпругата си.

По-късно това решение беше отменено от Апелативния съд в София, който присъди комисията да плати 900 лева разноски по делото. Потърпевш от действията на същата комисия беше и заместник-кметът на Монтана Румен Ангелов, който бе принуден да напусне поста си, обяви Живков.

По-рано днес в ефира на bTV бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който също фигурира в тефтерчето на Златанов, заяви, че Искра Фидосова е „направила всичко възможно кмета на Монтана Златко Живков да бъде смачкан”.