Татяна Дончева беше преизбрана за лидер на „Движение 21” на конгрес на партията, който се проведе днес в зала 6 на НДК. Тя обяви, че партията има амбицията да участва в решаването на най-наболелите за България, които са свързани с олигархични зависимости.

По време на форума "Движение 21" избра и 7-членен Национален изпълнителен съвет. Негов председател е Татяна Дончева, заместник-председатели са Данаил Георгиев и Симеон Славчев, а за членове бяха избрани Албина Анева, Янка Петрова, Пламен Марков и Светлозар Златев. Над 400 души присъстваха на събранието, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Движение 21” има амбицията да участва в решаването на най-наболелите за България проблеми. Ние смятаме, че проблемите на България са свързани с тези олигархични зависимости. Те не са леви, нито десни. Но същевременно с това, олигархичното статукво в България се поддържа както от леви, така и от десни партии”, заяви в речта си Дончева.

По думите ѝ друга важна задача е работата по конкретни сфери и политики, които да водят към решаване на съответните проблеми.

„Те са свързани преди всичко с прекъсването на олигархичните зависимости в българската политика. Тези зависимости поставят на ключовите места хора, непригодни да формулират и да предлагат решения на проблемите, хора, които работят за обогатяване на задкулисните и олигархични кръгове. Решаването на този въпрос е огромна и нелека задача. От решаването й зависи ресурсите на България да бъдат по-ефективно събирани и по-справедливо разпределяни”, каза още тя.

„Крайната цел на нашата партия е страната ни да стане добро място за живеене. Проблемите на България не са нито леви, нито десни. Нашето дело неминуемо ще се сблъска със силите на статуквото, които са в традиционните партии и най-вече в онези, които са носители и крепители на олигархичния модел на българската политика. Този модел трябва да бъде нашият основен противник”, добави бившият депутат от БСП.

Тя даде за пример ситуацията със съдебната система, която изисква радикални промени. „Те засягат включително промени в Конституцията. Ние не бива да се плашим от тези конституционни промени, нито от обстоятелството, че за част от тях може да се изисква свикване на Велико народно събрание”, подчерта Дончева.

„Радикалните промени в съдебната система не могат да се случат с участието само на една политическа сила. Те изискват широка подкрепа, не само заради математическото мнозинство, което е необходимо за приемане на законодателните промени, но и защото са свързани с една поредица законодателни и административни мерки, и кадрови промени, които не могат да се извършат в кратък период от време”, настоя Татяна Дончева.