ГЕРБ са специалисти по това да вкарваш определени чужди тела в другите политически сили, да ги разрушаваш отвътре, да манипулираш хората. Това коментира в студиото на „120 минути” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева, чиято поява на конгреса на ДСБ предизвика трус в управляващата коалиция.

„Няма нормално политическо поведение от която и да е партия, на която да са позволени вероломни действия спрямо други политически сили, вкарване на интриги с други политически сили по начина, по който те го направиха. Те на практика унищожиха „България на гражданите” като присъствие, сринаха доверието в тях. (...) Ще си консумират присъствието в това правителство и дотук. За СДС важи същото”, посочи тя.

Според нея в миналото ГЕРБ са изнудвали кметове да минават в техните редици и при неуспех започвали „с дървото”, докато сега хората на Бойко Борисов имат по-голям кадрови потенциал и въпреки това продължават да разрушават други партии.

Именно заради това и тя останала с впечатлението, че ДСБ са имали колебания дали да влязат във властта.

Дончева заяви, че няколко месеца преди бламирането на конституционните промени неофициално се е знаело, че ГЕРБ няма да позволят разместване на позициите на прокуратурата. В същото време „тъмносините” и Христо Иванов настоявали държавното обвинение „да се вкара в рамки, които не позволяват интервенция върху съда”.

„ГЕРБ третираше Христо Иванов като някакъв екстравагантен човек, който не се задоволява с това, че е правосъден министър, а и иска някакви промени”, коментира Татяна Дончева. Тя допълни, че оставката му е изненадала ГЕРБ и е било важно РБ да покаже, че го подкрепя, вместо да го остави „в изкуствена засада”.

Лидерът на „Движение 21” разкритикува действията на ресорния вицепремиер Меглена Кунева, която даже не присъства на дебатите, а коментарите й по процедурата са били „двусмислени”. „Христо Иванов не можеше да бъде купен както Тодор Танев стана съветник на премиера”, посочи Дончева.

Според нея ГЕРБ са смятали здравния министър д-р Петър Москов за свой „троянски кон” в ДСБ, но сега осъзнават, че не могат да разцепят партията чрез конфликта му с Радан Кънев. Тя категорично отхвърли тезата за двуличието на „тъмносините”, като напомни, че през последните няколко месеца ситуацията не е била по-различна, а от ГЕРБ не им е и хрумвало да викат лидера си за обяснение.

Според нея всичко това е „театър” и премиерът Бойко Борисов няма никакъв проблем да освободи кадрите на ДСБ в администрацията.

„ГЕРБ успя по един много странен начин да се уреди с място в ЕНП в зората на създаването на партията. (...) Десницата в България се уповаваше на ЕНП и когато се оказа, че за ЕНП охранителите на Тодор Живков са по-мили и драги от традиционната българска десница, е било голям шок за изконните десни”, отбеляза тя.

Дончева коментира и случващото се в „Булгартабак”, където „поне визуално” Делян Пеевски вече няма дялове, а износът към Близкия Изток отпада, заедно с поне едно от предприятията и стотици работни места. Според нея „Булгартабак” е имиджово пробита и това не е по силите на спрягания в сайтовете на Пеевски Иво Прокопиев, а на някой много по-голям. Като Турция или САЩ.