Новосформираната партия на бившия правосъден министър Христо Иванов – „Да, България“, е пребрнандиране на Реформаторския блок. Тя не трябва да се има за изключителна и единствена.

Това каза лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в предаването „Лице в лице“ по bTV, като припомни, че нейната формация още преди три години е посочила като главни за България борбата с корупцията и радикалната съдебна реформа.

По думите ѝ общият фронт и обединените сили на много формации може да доведат до резултата, а не претенцията за изключителност.

Място за партньорство има с оглед на това, че смятаме съдебната реформа за ключов приоритет, но това ще стане напред във времето. Очакванията как ще се явяваме заедно на предстоящите избори са нереалистични, каза тя.

Според нея „Да, България“ няма време да премине всички процедури по регистрация и разговори за партньорство преди вота. Освен това новата партия надценява възможностите си – „те няма да работят с никого и вярват, че ще получат едни 10%“.

Страната се намира в политическа криза, каза още Дончева, но определи решението на президента Росен Плевнелиев да не съставя трети служебно правителство като „разумно“.

„Смешно е за един месец да излъчиш две служебни кабинета с по две седмици мандат. За държавното управление това е глупаво и води до куп практически проблеми“, посочи тя.

За новоизбрания президент ген. Румен Радев тя каза, че „в президентството се поема отговорност от мига, в който си избран“. По думите ѝ обаче „винаги, за всеки човек, заемащ някакъв важен пост, съществува рискът да бъде налазен от куп доброжелатели съветници, клакьори, режисьори, които искат да се наместват в конюнктурата. В този смисъл е естествено скупчването около новоизбрания президент. Има хора, които могат да се пазят, но да се справяш с тълпата лъскачи на обувки, която се мята отгоре ти безцеремонно и нагло, просто нямаш противодействие, защото смяташ, че би било проява на неучтивост да ги разкараш. А всъщност това е задължително“.

Според Дончева е излишно сега да се задават въпроси дали Радев е правилният избор. „Хората казаха кой е техният избор. Вече няма значение дали са си задали правилните въпроси. Той има четири години мандат, да го оставим да работи, без да пророкуваме дали ще се справи или не“, призова тя.

Вижте целия разговор във видеото: