В здравеопазването липсват не толкова пари, колкото правила за харченето им. Така смята здравният министър Таня Андреева. Пред bTV тя заяви, че колкото и да се увеличи бюджетът на Здравната каса, той никога няма да е достатъчен, ако няма определени правила, по които да се работи.

„НЗОК не се управлява от министъра на здравеопазването. Той има всъщност много малко правомощия в оперативната работа на касата”, каза Андреева и поясни, че финансовото министерство има по-ключова роля в случая.

По думите на Андреева, в световен мащаб листите на чакащите в лечебните заведения са обичайна практика, която дава възможност да се прогнозира изразходването на бюджетите на болниците. Те оказват пълен обем лечение на хоспитализираните, а здравната вноска покрива определен пакет дойности, поясни министърът. Андреева каза, че се надява тази година да не се стигне до връщане на пациенти. "Рано е да се говори за апокалиптични картини", допълни тя.

По отношение на новия спорен списък с лекарства за Спешна помощ, министър Андреева каза, че има предписание от Медицински одит списъкът с лекарства, с които работят в Спешна помощ, да бъде подновен, защото е изключително остарял и в него има медикаменти, които вече не се произвеждат.

Андреева признава, че има идея в България да бъдат основани болнични комплекси, на територията на съществуващи вече такива, които ще бъдат използвани за спешни случаи – при инсулти, инфаркти, тежки изгаряния и катастрофи.

Според Таня Андреева в България се доставя качествено медицинско обслужване. Тя уточни, че страната ни работи по стандарти, които са международно приети.

Министърът каза още, че ще иницира създаването на междуведомствена група, която да прецени на кои служители държавата трябва да продължи да плаща осигуровките и кои да преминат към самоосигуряване.

В отговор на въпрос Андреева каза, че частната болница във Видин за лечение на сърдечно съдови заболявания ще получи лиценз, когато отговари на всички условия по Закона за лечебните заведения.