„Присъствието ми днес тук е ясен знак, че МЗ не води скрита война с частните болници. За мен е важно всички лечебни заведения да бъдат поставени при едни и същи правила за работа по отношение на качеството на медицинските услуги и обслужването на пациентите”, каза здравният министър Таня Андреева в Пловдив при откриването на най-големия самостоятелен диализен център в страната "Фърст Диализис Сървисиз-България".

Според нея демонополизацията на здравната каса ще помогне най-вече за по-добрия контрол върху качеството на здравните услуги, както и доплащанията в системата, които са едни от най-високите в Европа - 6%.

„В момента търсим механизми да бъде актуализиран бюджетът на касата, който е правен за 10 месеца”. Така министърът отговори на въпрос как би се отразило изплащането на лечебните заведения на 60-65 процента от лимитите.

Тя припомни, че здравната каса е с тежък дефицит - около 130 милиона лева, който се е образувал още в средата на годината. „Ако няма актуализация, болниците ще работят с намалени лимити, но ще направим всичко възможно това да не се случи”, допълни Андреева.