Директорите на две горски стопанства ще бъдат уволнени заради нарушения, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча в Правец.

Танева подчерта, че след сигнал при проверка в Държавното горско стопанство „Алабак” е установено, че заедно с издадените позволителни е добита и друга дървесина, за която констативните протоколи са издадени без основание.

„Вие знаете, че там районът пострада от снеговалежите и има много пропаднала дървесина. Тази дървесина трябва да се усвои, за да не се повредят горските насаждения. Има издадени 141 позволителни за сеч, за добиването на 2600 кубика дървесина. При проверка по сигнал се установява, че заедно с тези позволителни, е добита и друга дървесина, която не е била маркирана, поясни министърът.

Танева допълни, че във второто стопанство- Държавно горско стопанство „Гърмен”, съществуват незаконни практики. „Става въпрос за други практики. В момента тече проверка, до края на деня ще има резултат. Вчера постъпиха сигналите, днес сме назначили проверка, до края на деня, ако имаме резултат ще вземем решение”, допълни тя.

Десислава Танева подчерта, че Министерството на земеделието и храните ще бъде непримиримо към всички нарушения, извършени от служители в системата, без значение на какво ниво са и със своите действия допринасят за увреждането на горското богатство.