Свръхпроизводството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще колабира енергийната система, а злоупотреби на ГЕРБ са предизвикали огромни щети в сектора. Това съобщи енергийният експерт и водач на листа от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

По думите му в България ВЕИ мощностите са твърде много. В момента инсталирани са близо 2000 мегавата, добавяйки двата американски ТЕЦ-а мегаватите стават 2700, а с новите слънчеви централи се отива към 3000 мегавата мощност - с високи цени и задължително изкупуване, изчисли червеният депутат.

Куюмджиев заяви, че договорите за ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, сключени от правителството на Иван Костов, са „такива каквито се сключват със страни от третия свят и са изключително неизгодни за България.”

Пред медиите той представи писмо, показващо, че ГЕРБ „тотално изгубили контрол при включването на нови централи.” Такова признание е направил тогавашният икономическият министър Делян Добрев в писмо до председателя на ДНСК Милка Генчева. От текста, цитиран от Куюмджиев, става ясно, че дни преди крайният срок за пускане на нови фотоволтаични централи Добрев е поискал спешна проверка на издаването на разрешителните и тяхната законосъобразност.

На тази база ДНСК взимат разрешителните за ползване на над 130 нови фотоволтаични инсталации за няколко стотин мегавата от възможно най-скъпия ток. Тъй като в момента тези отмени "падат" в съдилищата из цялата страна следва, че централите ще бъдат включени в енергийната система и ще предизвикат още по-голям хаос, смятат водачът на листа и припомни, че въпросните централи имат договорка за 100% изкупуване на произведения ток.

Куюмджиев предостави данни на "Бритиш петролиум" и от регистъра на Агенцията за устойчиво развитие, които засичат данните. „Няма законови норми да се откаже включване на нови мощности, тепърва ще наблюдаваме напрежение в системата и сривът е неминуем в недалечно бъдеще”, категоричен беше Куюмджиев.

По думите му от БСП да предупреждавали дълго време за злоупотребите на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, но е било нужно ГЕРБ да паднат от власт, за да мус е потърси отговорност. В конкретния казус отговорност за енергийния срив ще бъде потърсена от бившите управляващи, но „не очаквайте от мен да разнасям папки по прокуратурата”, отбеляза Куюмджиев.

Той повдигна отново казусът за изграждане на АЕЦ „Белене”, като изрази позицията, че централната е важна за българската енергетика заради краткия срок на живот на ВЕИ инсталациите.