В сферата на националната сигурност не са толкова много експертите. Един от тях е Бриго Аспарухов, това са хора, които уважавам – не деля хората на ДС и не-ДС, а на такива, които стават и са почтени и такива, които все още не стават. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” музикантът и лидер на „Глас народен” Светослав Витков.

По този начин той отговори на твърденията (и мащабната публикация в сайта "Биволъ"), че партията му е обвързана със средите на бившата „Държавна сигурност”. Неин пиар е дъщерята на Аспарухов, а като експерт по националната сигурност на неин форум се е изявявал Младен Георгиев, който също е свързан със службите.

Съмненията за политически инженеринг станаха повод за вълна от критики в социалните мрежи, след като „Зелените” обявиха, че ще се коалират с „Глас народен” за президентските избори. „Съмненията са част от политиката, но не съмненията са важни, а фактите – на изборите през 2014 г. 5 партии нямат ДС кадри в листите и изпълнителните съвети – две от тях са „Зелените” и „Глас народен”, подчерта Витков.

По думите му Георгиев е пенсионер, адвокат на свободна практика и не е партиен член, като „Глас народен” е използвала неговите услуги и е бил лектор на една конференция.

Светослав Витков отговори и на друго обвинение – че е бил в управлението на фирма, свързана с ДС. „Във фирма „Норт” участвах 2,5 г. Като всеки млад човек исках да се впусна в бизнеса, но в последствие бизнесът стана по-голям от мен, нямах силите и възможностите и реших да се оттегля. Не поддържам контакти с тези, които са влезли след мен”, подчерта той.

Витков посочи, че „с подкрепата на ДС и ДДС” ще бъде кандидат за президент. Вице ще му е общинският съветник от „Зелените” Иван Велков, като двойката трябва да бъде окончателно одобрена от Националния съвет на партията в рамките на днешния ден.

Фронтменът на „Хиподил” подчерта, че политическата му сила е показала последователно поведение през годините – с партии от властта не се поддържа контакт, докато „почти всички партии, освен ГЕРБ и ДПС” са искали коалиране. Според него е „много логично” някой да се притеснява от решението „Глас народен” и „Зелените” да работят заедно.

„Т.нар малки партии, които са извън парламента, трябва да търсят възможности за сътрудничество, когато имат конкретни цели и общи дейности”, отбеляза и Велков. По думите му за Северна и Западна Европа е съвсем нормална коалицията между зелена партия и „една много близка до пиратската идеология партия”.

„За нашата двойка искам да гласуват хора, които не се колебаят, не са мишки, не се страхуват от това дали дишат, или не дишат и имат свобода, воля и относителна почтеност”, декларира Витков.

По актуалната бежанска тема той посочи, че „бежанците са тези, които бягат от войната, сирийците”, а „мигрантите са друга тема”: „Не трябва да бъдем толерасти, трябва да поставим цялата строгост на закона пред тях – те имат различна култура от нас, различно ниво на култура”.