Държавата не се е отказала. Ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса след 6 месеца продължаваме с делата. Това каза министър Николай Нанков в отговор на депутатски въпрос за действията на регионалното министерство по спиране на делата за т.нар. „царски имоти“.

По време на парламентарния контрол днес БСП зададе въпрос защо държавата иска отлагане на решенията по две от делата – за Врана и за Царска Бистрица, за което bTV първа съобщи.

Според Крум Зарков от левицата в случая има „съмнения за задкулисни сделки и уговорки, които нямат отношение към държавния интерес, идентифициран от 2009 г.”.

„Депозирани са молби с искане за спиране на съдебното производство за срок от 6 месеца. Съдът не се е произнесъл по това искане, за което е необходимо съгласието на всички страни по делото. Сформирана е работна група със задача обсъждане на въпросите, свързани със собствеността на имотите. (…) Най-късно в понеделник работната група ще приключи с дейността си и ще има становище. Тогава на цялата общественост ще се представи каква е визията на държавата”, заяви в отговор Нанков.

Той категорично отрече да са подавани в съда молби за отказ от иска: „Държавата спазва и ще спазва закона. Законосъобразното приключване на процедурата може да стане по съдебен ред, но и извънсъдебно. Аз се ангажирам доколкото зависи от мен като министър да съблюдаваме буквата на закона”.