Парламентът прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г. За проекта гласуваха 123 депутати, един се въздържа.

Стратегията е внесена от Министерския съвет. Формулирани са осем средносрочни и дългосрочни цели за постигане на ефективни дългосрочни резултати. За постигането на целите са предвидени 70 конкретни дейности и мерки, които „превръщат предложената стратегия в инструмент за дълбоки реформи в областта на висшето образование”, според авторите на документа.

По предложение на депутата от Патриотичния фронт Милен Михов в стратегията бе предвидена активна политика за привличане на студенти от българите, живеещи в ЕС и от българските общности в трети държави.

Снежана Дукова от ГЕРБ изтъкна като проблем на стратегията липсата на финансиране. По думите й, средствата за реализацията й трябва да дойдат от националния бюджет и от европейските фондове. Според Дукова стратегията е отправна точка за нов Закон за висшето образование.

Светла Бъчварова от БСП посочи, че с приемането на стратегията ще се направят първите крачки за реализирането на по-качествено висше образование и финансирането му от
европейските програми. „Ние ще подкрепим стратегията като документ, необходим за бъдещото развитие на висшето образование”, заяви тя.

Методи Андреев от ГЕРБ пък настоя, че трябва да се промени начинът на развитие на образованието - приемането да е по-лесно, а завършването - по-трудно, а и държавата да престане да създава нови висши училища.

Според Станислав Станилов от „Атака” не може да има стратегия, в която по никакъв начин не се гарантира бъдещото нарастващо финансиране.

Вили Лилков от Реформаторския блок също заяви подкрепата на парламентарната си група, но настоя в документа да бъдат включени и политики за спорта.

И депутатите от Български демократичен център се обявиха в подкрепа на документа – заради „духът на парламента”, по думите на депутата Росен Петров, според когото обаче стратегията има нужда от актуализация.

Росен Петров /БДЦ/ посочи, че ще подкрепят този документ, защото "виждат, че такъв е духът на парламента". Според него, обаче, тя има нужда от актуализация.