Със 173 гласа „за”, 4 „против” и 18 „въздържал се”, парламентът прие актуализираната стратегия за съдебната реформа.

Документът, подготвен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов си поставя за цел европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и това съдебната ни власт да се превърне в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

Основен аспект на стратегията са промените в структурата на Висшия съдебен съвет. Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите.

Разделянето на ВСС на две професионални колегии сред голяма част от магистратите.

Прокуратурата, донякъде изненадващо, прегърна идеята за мащабна реформа и предложи радикални промени в структурата си. По-късно обаче обвинител №1 Сотир Цацаров разкритикува стратегията заради липсата на достатъчно конкретни мерки.

Искат да ни сменят

Аз наистина оставам с усещането, че целта е да бъде подменен персоналният състав на съвет, коментира председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

За самата реформа Тодоров отново подчерта, че във ВСС са за съдебна реформа с конкретни стъпки, които са внесли в Министерството на правосъдието още преди близо две години.

"Конкретни предложения за промяна на Закона за съдебната власт, които ще подобрят работата и на съвета, но и на органите на съдебната власт - такива стъпки трябва да бъдат предприети не само по отношение на закона, а в НПК, което ще облекчи работата на прокуратурата и на органите на досъдебното производство и ще премахне големия формализъм, който съществува в наказателния процес", подчерта той.

За създаването на помощно звено "Интегритет" Ясен Тодоров посочи, че такова звено в "някакъв добър вариант" много би подпомогнало работата на ВСС.

"Но идеята това звено да проверява банкови сметки и личния живот на магистратите - мисля, че доста дълбоко навлизаме в една сфера, която е опасна и пълна с подводни течения", каза той.

Самоцел?

„Това не е реформа, а партийна самоцел. Ако чуем ясни аргументи може да настъпи и промяна в позицията на ДПС”, заяви по време на дебатите Лютви Местан.

„Почти всички партии, които са в това НС имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особената силна ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл"-"Навярно вече бащин грях изкупвате", заяви лидерът на ДПС.

„Ние няма да позволим на никого да се подаде на изкушението да обвинява или лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформа. Няма да позволим ДСП да бъде обвинявана, че слага прът. Надявам се да имаме достатъчно време да докажем, че по време на обсъждане на конкретните законодателни стъпки, ДПС ще продължи да подкрепя това”, добави съпартиецът му Четин Казак.

По думите му стратегията все още не е придобила вида на документ, който съдържа безспорни ангажименти.

Като основна критика в първата част Казак постави предложението за връщане назад към положение, което е било преодоляно преди години - превръщане в организацията на ВСС на непостоянно действащ орган. "Какви са мотивите? Защо трябва да се върнем назад, запита депутатът.

Стана ясно, че ДПС не подкрепя и разделянето на ВСС на две самостоятелни колегии, защото това противоречало на Конституцията.

От БСП подкрепиха целите на стратегията, но обявиха, че не е готова за пленарна зала. От „Атака” също обявиха, че не я подкрепят.

Стефан Кендов от БДЦ посочи, че "днес сме свидетели на предложение, което няма никаква реална стойност, а само изказва политически намерения. Страхуваме се, че целта на Иванов и на Реформаторския блок е извличане на политически дивиденти за Реформаторския блок". Така двама от групата бяха „за”, а двама се въздържаха.

Представители на ПФ, АБВ, ГЕРБ и РБ обявиха, че ще подкрепят документа.