При това недостатъчно финансиране, при един немалък публичен натиск върху нашата институция и при толкова много, макар и справедливи, може би, претенции на гилдия и организации и институции, мисля че работата, която успяхме да отхвърлим, е повече от положителна.

Това каза културният министър Петър Стоянович, който заедно със своя екип представи отчет за дейността на институцията от началото на мандата на правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Стоянович посочи 10-те истини, с които се е сблъсквал и които би прехвърли на наследника си:

Първо, мисля, че нищо не започва и не свършва с един човек, един екип и едно правителство. Процесите и проектите текат през годините и мандатите. Всеки от нас е само брънка в големи процеси, които не управлява - напротив, те него управляват, а той губи време да се снима на капитанското кормило.

Второ. В малката ни държава и при еднодневното политическо доверие, което обикновено получават политиците ни, е абсурдно някой да има лични проекти. Проекти, които да е измислил и осъществил от край до край не съществуват. Крайно време е да приемем чуждите успехи.

Трето. Оставена на това ниво на реална политическа поддръжка и при такъв размер на финансиране, културната сфера в България винаги ще живее на ръба на оцеляването, без никакъв реален шанс да надскочи устойчивата си мизерия.

Четвърто. Вместо да бъдат приоритетно реализирани ценни и единствено възможни извънбюджетни инструменти за допълнително финансиране на предложенията на МК за стартиране на решеното вече заделени на процент от постъпления от хазарта към културата и бърза промяна в закона за меценатството, те бяха подминати с тишината и третостепенен интерес.

Пето. В България културата е приоритет само на думи. Делата на държавата са насочени в напълно различни сфери.

Шесто. Продължават да не биват пипани цели сфери, в които разминаването между желание и реалност е очевадно. Това важи за читалищната дейност.

Седмо. За археологията, която наред със сценичните изкуства вероятно е фундаментът на културата ни, можем да отделим едва половин милион лева годишно за планирани разкопки. При половин милион, при положение че България след Италия и Гърция е на трето място в Европа по културно наследство.

Министърът каза още, че всеки опит да се предложи на гилдията принципа на подбор и приоритетност на финансирането на едни спрямо други проекти, т.е. те сами да си ги оценят, е срещал еднозначно мълчание. "Фактът, че самата гилдия предпочита спокойствието на мизерията е по човешки обяснимо, но е трайно обречено", каза той.

Осмо. Отдавна е дошло времето да сложим на мястото кардиналния въпрос: колко на брой, какви по вид и с какви функции културни институти, може да си позволи да поддържа малка и бедна България?

Девето. В културната общност, особено в сферата на музейната дейност, мнозина мислят новаторски и въпреки това голяма част от дейността в тази област продължава да тече в руслото на познатия канон, който може би е бил поносим за нашите родители, но със сигурност не е привлекателен за децата на 21 век. "Нахвърлените камъни по ливадите и мъртвите артефакти зад витрините няма да спечелят лесно идните поколения", каза той.

Десето. Администрацията - тя не е нито добра, нито лоша, тя е на мястото си да свърши една работа, която ние като техни ръководители, сме пратени да надзираваме и да подбутваме напред.

Отвъд точките

„Изминалата година доказа и нерадостната констатация, че всяка публична позиция, поне от части, се превръща във функция на популисткото своенравие и въпреки това има премислен компромис, който съм направил, смятам, че в края на краищата той е вграден в смислени проекти”, каза Стоянович.

Според отчета за читалища за първи път от 2011 г. насам са осигурени целеви допълващи средства в размер на 4 млн. лв. - за дейността на народните читалища през 2014 г. за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, техническо оборудване и софтуер.

За опазване и социализация на културното наследство той каза, че вече започнало да работи споразумението със САЩ за налагане на ограничения върху вноса на някои категории културни ценности.

Стоянович посочи, че в процес на връщане са 10 000 броя незаконно изнесени археологически предмети. За теренни археологически проучвания целевите средства са по 500 000 лева годишно в последните две години.

Експертна комисия предложила за финансиране 96 обекта в размер на 2 300 000 лв. за тази година. "Направили сме необходимите стъпки за увеличаване на тази сума, надявам се утре в рамките на Министерски съвет да имаме добра новина", каза още Стоянович. За консервационно – реставрационните дейности са осигурени почти 0,5 млн. лв.