Вече 20 дни искаме да ни се даде официалния баланс на енергийните компании. Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото баланса още не бил готов. За това се оплака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при консултациите си с Реформаторския блок около готвения вот на недоверие по темата „Енергетика”.

Той ще бъде внесен от опозицията в петък.

Борисов бе категоричен, че за да не се стига до популизъм и фалит, държавният регулатор трябва да се произнесе. По думите му НЕК реално не знае собствения си баланс. Борисов, заяви, че той е с дефицит от 3.2 млрд.лв.

„Ако имахме тези официални данни щяхме да ги сравняваме с 2008, 2006 година, но те бягат от този дебат”, посочи експремиерът.

„Не мога да подмина така леко и ДКЕВР, защото неслучайно има такива институции в България, които трябва да са независими, за да не се меси политиката в тях. Не е само този регулатор, но този би трябвало да е най-безпристрастният и хората да знаят защо цената на тока трябва да е толкова”, допълни Борисов.

По темата с новите ядрени мощности Бойко Борисов заяви, че „АЕЦ „Белене” се повтаря с АЕЦ „Козлодуй” – харесало ни е, така ще го направим, но след 2016 година, когато друг трябва да седне на масата да преговаря”.

Според него строежът на Седми блок в Козлодуй е инициатива, която е толкова порочна, колкото и изграждането на нова централа.

„Има конкурс, европейски правила, но да има кой да я избира. Не може да заведеш един министър и да каже ей това избирам. Такова чудо не съм виждал. Взимаме решение да правим ядрен реактор без конкурс. В същото време на арбитража казваме, че нямаме пари”, посочи Борисов.

Той за пореден път изрази мнение, че властта нарочно се опитва да загуби арбитража с руската страна по спора за оборудване, произведено за АЕЦ „Белене”.

Ами ако ние си имаме газ?

Бойко Борисов посочи, че е "за" проекта за газопровод "Южен поток", но само ако е съобразен с европейските правила и има възможност по него да тече синьо гориво, което не е руско.

„Защо спираме Терес (проучвано находище в Черно море-б.р.)? И това ще питаме на вота. В България има огромни количества газ и петрол. Това е. След това щетите са непоправими, когато в една система започнат тези действия", категоричен беше Борисов.