България трябва да се преустрои – ново държавно устройство чрез нова Конституция, ново регионално делене, ново разпределение на бюджета и нова система за избор на депутатите. Това обяви бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Според Софиянски не броят на депутатите е проблем, а начинът, по който биват избирани. Той предлага регионите да са 6-7 и да има пряк избор на техните управници, а финансовият поток да престане да е централизиран и да се пренесе към регионите.

Скучни предизборни кампании

Скучните предизборни кампании през последните години се обуславят от ниската избирателна активност, смята Софиянски. Той се похвали с факта, че е избиран за кмет на столицата (между 1995 и 2005 г.) с много повече на брой гласове, отколкото следващите градоначалници.

Според него дългогодишни кметове, като тези на Пазарджик, Хасково и Карлово, са атакувани преднамерено в годината на местните избори и то без аргументи. Той сравни атаките срещу тях с компромата срещу него преди балотажа през 1995 г., когато беше извадена негова фалшива партийна книжка за членство в БСП, и то в деня на размисъл.

Липсват амбициозни политици

„България вече близо 10 години е член на Европейския съюз и през всички тези години е на последно място по всички икономически показатели. Как не се намери един амбициозен политик, който да я изведе от това място”, пита Стефан Софиянски. По думите му нито един управник от последните години не е заявил такава амбиция.

Той не е оптимист от сериозната подкрепа за промените в Конституцията на първо четене (184 депутати гласуваха за тях миналата седмица). Причината е, че в общественото съзнание е останало впечатлението, че основният спор е кой кого да назначава. Според него е останало впечатлението за пазарлък за едни квоти.