Бившият кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски призна, че би искал да види Петър Стоянов отново като държавен глава на България.

„Бих се радвал много, ако можем хората, които изнесохме прехода, нашето поколение отново да се обърне и да подкрепи Петър Стоянов да стане отново президент, защото той беше безспорно един добър президент”, коментира той в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Като го видя следващия път, той ще се разсърди и ще ми каже: Защо не ме питаш, като казваш такива неща? Но пък аз съм свободен човек”, пошегува се Софиянски.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му „Съюзът на свободните демократи” би могъл да издигне Петър Стоянов за кандидат за президент, но не и без негово съгласие.

Едно разумно участие на държавата би довело до възстановяване на „Корпоративна търговска банка”, каза още Софиянски.

"С отиването на банката си отидоха много тайни. Ако държавата беше подала ръка на инвеститорите, които искаха да възстановят КТБ, които бяха собствениците – арабските фондове, ако си беше партнирала с тях и беше влязла с дялово участие, това беше банката, която е втора или трета като мрежа в страната", посочи Софиянски. 

"Самото заставане на държавата за спасяването на банката щеше да успокои вложителите и вече можеха да се търсят решения на базата на активите на банката, които не са малко", допълни той.

Очевидно тази банка преплиташе много политически интереси и никой не погледна към нея от гледна точка на хората, които си бяха дали парите в нея, изтъкна още Софиянски.

Снимка: Ладислав Цветков

В предаването бившият служебен премиер представи и идеята си за нов икономически модел, който предвижда ново областно деление на шест региона.

По думите му, откакто сме влезли в ЕС, управлението не дава никакви резултати. Затова той предлага да имаме шест областни пряко избирани управители, които да разпределят и да поемат голяма чст от държавния бюджет и същевременно да им се осигури рамка, в която могат да проявят инициативност и да развиват регионите си. Според него трябва да търсим обективен модел, в който голяма част от финансите, които се произвеждат в общините, да остават в общините. В предложението му броят на министерствата е фиксиран – 10.

На въпрос за раздора в управляващата коалиция между ГЕРБ и РБ, в частност с ДСБ, Софиянски коментира, че ако усетят, че има кризисна ситуация, те биха намерили баланса.

Проблемът на кабинета е хаотичното управление, липсата на ясно формулирани цели и тези за развитието на страната, лошо управление на публичните финанси и липса на среда за икономически растеж, изреди Софиянски.

Изобщо не е лошо да се взимат заеми. Логиката е да има развитие. Ние взимаме заеми, нямаме развитие, чисто консумативно тези пари ги приключваме. Заемите трябва да работят инвестиционно, коментира още той.