Лидерът на БСП Сергей Станишев има най-много номинации за председател на Националния съвет на партията. От състоялите се до момента 262 отчетно-изборни конференции на социалистите в цялата страна, Станишев е получил 160 номинации.Основният му опонент за лидерския пост - Георги Първанов, има 69. 

Конференциите, които са издигнали само Станишев за председател са 87, а тези, издигнали Първанов като единствен кандидат, са осем.

Над 30% са новоизбраните председатели на Общински съвети на БСП. Същинската лидерска битка ще е на 19 и 20 май, за когато е насрочен конгресът на столетницата.

Убеден съм, че БСП ще остане единна и консолидирана след конгреса, коментира Станишев при посещението си Ямбол. Цитиран от партийната пресслужба бившият премиер заявява, че в „имаме много по- големи по мащаб и по отговорност пред страната и пред хората задачи, отколкото интересите или амбициите на когото и да било от нас”.

Станиев не желаел да бъде избран за председател на партията „само за да седи на един стол”.

„За мен е важно процесът на развитие на БСП да продължи и да се очертае много ясно пред обществото като съвременна европейска социалистическа партия, която е алтернатива на модела на ГЕРБ”, добавил  Станишев.