Вътрешният министър Цветлин Йовчев е уведомил лидера на БСП Сергей Станишев за скандала с Волен Сидеров на летище Варна същата вечер с телефонно обаждане. Председателят на левицата заявил подкрепа за действията на МВР, разказа самият Станишев в понеделник в „Шоуто на Слави” по bTV.

„Същата вечер ми се обади Цветлин Йовчев. Казах му: Имате моята подкрепа, МВР трябва да действа по закон”, обясни той по повод словесната и физическа атака от страна на националистическия лидер срещу френски дипломат, полицай и български гражданин в началото на януари.

Иначе едва по-късно Станишев разкритикува практиката от Тройната коалиция, когато министерските кресла били разделени на квотен принцип между коалиционните партньори и всеки министър отивал първо при партийния си ръководител, а чак след това при премиера. Според лидера на БСП именно „липсата” на такива взаимоотношения била постижението на кабинета „Орешарски”.

Според прокуратурата, разправията, избухнала във въздуха, продължила и след кацането на самолета, като за нея е уведомена Гранична полиция. Държавното обвинение окачествява поведението на Сидеров и компания като хулиганска проява, но въпреки това арести не бяха извършени, нито на място, нито по-късно.

„По никакъв начин не се чувствам заложник на Волен Сидеров”, категоричен бе лидерът на партията-мандатоносител и припомни, че в момента „формално кворумът не зависи от „Атака”, благодарение на двамата отцепници от ГЕРБ Георги Марков и Светлин Танчев.
Въздържаната позиция на левицата по повод скандала с Волен Сидеров Сергей Станишев обясни с предвидения в парламентарния правилник срок от две седмици, в който националистът може сам да се окаже от депутатския си имунитет, чието снемане поиска главният прокурор. „Иначе категорично заявихме, че парламентарната група на БСП ще гласува за свалянето на защитата му”, посочи още Станишев.

Кандидат за евродепутат?

Въпреки наглед категоричното решение да не се кандидатира за евродепутат, обявено на националното съвещание на БСП в Пловдив в неделя, в понеделник Станишев призна, че обмисля да оглави партийната листа за Европейските избори през май.

„Заявявам ясно, че не търся възможност за реализация като евродепутат или еврокомисар. Имам да водя и европейска кампания като лидер на ПЕС, но голямата ми отговорност е към моята партия. БСП ще има силна листа с професионалисти. Все още не съм взел решение дали да оглавя листата, ще чуя още мнения преди да реша окончателно”, обясни той.

Разочарованието Калфин

Ако оглави листата на БСП, Сергей Станишев ще влезе в пряка битка с водача на алтернативната лява листа на АБВ – Ивайло Калфин.

„Ивайло Калфин е успешен евродепутат и неговото място беше в нашата листа. Практически това е опит да се отнеме първото място на БСП на евроизборите”, категоричен бе Станишев. Той обясни, че на последния вот за Европейски парламент през 2009 г. Коалиция за България се е явила под формата на три самостоятелни формации, като гласовете извън БСП отишли на вятъра. „Тогава Борисов обяви, че бие БСП”, припомни Станишев.

„Говорих с Калфин преди да обявят намерението си за АБВ и му казах, че това не е полезно нито за българската, нито за европейската левица. Той отговори, че е поел ангажимент. Какво обаче мислят хората – дали е полезно за БСП, или е вредно? Аз говорих със стотици социалисти в последните няколко дни и всички изразиха разочарование. Това е и моето човешко усещане”, коментира лидерът на левицата.

Въпреки че призна, че разделението може да доведе до отлив на гласоподаватели, той изтъкна, че в БСП всъщност има мобилизация, защото „хората са разгневени”. Той подчерта, че всеки политик трябва да поема на първо място морална отговорност.

За по-добър свят

След сантиментален преразказ на историята за раждането си в Русия и уточнението, че темата на дисертацията му не била за съветските униформи, а „за системата на бюрокрацията в Русия през втората половина на XIX век и критериите за издигане”, Сергей Станишев стигна до частта от биографията си, в която става част от БСП.

„От 1996 г. съм в БСП, първо като експерт, после като ръководител на международния отдел, после като международен секретар. Закърмен и възпитан съм да бъда ляв човек. В не малко отношения това се формира в детството, в семейната среда като традиция”, обясни председателят на българската и европейската левица.

„БСП за мен е кауза. БСП е единствената идеологическа партия – искаме да променим света и да го направим по-добър. Лявата идеология по принцип се основава на проект, който цели да направи света по-добър”, подчерта Станишев.

Носталгично за Георги Първанов

Той си спомни как се е стигнало до предложението на Георги Първанов да поеме лидерския пост в партията след избора на предходния за президент през 2002 г. „Първанов проведе разговор с мен, нямах такива планове и амбиции. Той каза, че това е неговото мнение, изложи ми аргументите си, беше преценил, че от състава на ръководството аз имам качества. Каза защо някои други потенциални кандидати не трябва да бъдат лидери”, спомни си Станишев.

Самият той контрирал, че не е подготвен да управлява тази „голяма и сложна партия, жив организъм” БСП, защото се е занимавал само с международна дейност и не бил познат на структурите. „Поех голям риск и голяма отговорност”, обясни Станишев.

„Дълги години съм се чувствал лично задължен към него, заради шанса, който ми даде. Мисля, че този дълг съм върнал многократно като отношение. Дори съм допускал много грешки, лични и политически, заради този дълг”, подчерта Станишев на фона на днешното разделение в левите редици, предизвикано именно от Георги Първанов и проекта му АБВ.

Като пример за политическа грешка, направена в името на дълга към предходния лидер, Станишев посочи налагането на мажоритарния елемент в изборите през 2009 г., който според него е осигурил победата на Бойко Борисов и ГЕРБ.
„Всички бяха против мажоритарния елемент, поискан от Първанов, а аз го наложих. Между 16 и 20 мандата бяха подарени на Борисов, картината щеше да бъде много по-различна при неговото управление, ако имаше не 117, а 102 депутати”, коментира Станишев.

Той нарече Георги Първанов „един като цяло успешен президент”, но подчерта, че е допуснал „тежка политическа грешка”, връщайки се в политиката след два успешни мандата.

„Много изненадващо реши да се върне в БСП и грубо казано ми предложи: „Отивай в Брюксел, аз поемам партията”. Ние всички обаче сме продукт на БСП. Всеки, който смята, че е по-голям и по-важен от БСП като кауза, той е загубен”, категоричен бе Станишев.