„Колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада”, каза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата на заседанието.

Кабинетът е разгледал 57-ма точка от дневния ред, която е във връзка с ученическия и масов спорт и финансирането на десет общински училища в девет общини.

„Как се усети в последния момент (Станишев, бел.ред.), че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше Спорт палас по време на неговото управление и как изглежда сега", каза Борисов, визирайки отказа на левицата да внесе вот на недоверие към кабинета по темата спорт.

Премиерът изброи редица обекти, които би желал да покаже на Станишев - в Белмекен, залата за гимнастика, акробатика и скокове, Спортната зала в София, лекоатлетически писти, които направихме, залите по стрелба с лък включително”, каза Борисов.

Той допълва, че с радост би развел бившия премиер и лидер на БСП в спортната зала в Пловдив, където 30 хиляди студенти спортуват.

"Може би по стадионите, които направихме дори и в градове където са червени кметовете. Щеше да е приятно учуден, че сме провели световните купи по ски за мъже и жени. Неговият съпартиец Румен Петков щеше да му каже, че три години подред изпълнява пълната програма на федерацията по мотокрос, и че за първи път имаше по фрийстайл първенство в България”, каза премиерът.

С удоволствие щял да покаже на Станишев и строежа при пловдивската многофункционална голяма зала и в Русе. Борисов изтъкна у парите, които се давали за турнирите на волейболистите, благодарение на които са играли и на Олимпиадата в Лондон.

„Мога дълго и тягостно да му напомням за всичко несвършено, че станах кмет и заварих София без зала, Пловдив без зала, в най-големите градове и нищо не се е направило в предишните три години.

Така че, много ми се искаше да има вот

Само за гмуркането нищо не сме направили, защото там просто си има естествени природни красоти”, каза премиерът.

Борисов изтъкна и хиляди игрища по кварталите и в градовете, които, по думите му, кабинетът продължава да прави.

"Пропуснах, щях да го заведа и в Дупница да види какво сме направили на „Марек“. Сигурно още много мога да си спомня - и в Стара Загора, и във Велико Търново, сега и в Гоце Делчев, и в Благоевград, преди няколко дни и в Плевен. Но искаме да направим така, че училищата, където спортът, първо, е за здраве, второ, дисциплина, трето, нищо не е направено през годините", посочи премиерът.

След като добави като пример и спортните зали към училища в Русе и във Варна, той изтъкна, че заедно с министър Сергей Игнатов и Симеон Дянков са решили в най-големите училища в девет града да бъдат вложени десет милиона в многофункционални спортни зали, по типов проект, за да излязат и по-евтино.

Просветният министър уточни, че парите за довършване на училището в Съединение вече са пристигнали в общината, но ремонтът няма да бъде приключен до 15 септември. Имало забавяне заради редуцирането на бюджета на министерството на образованието, младежта и науката с 1 милиона лева и било необходимо допълнително разпореждане. Игнатов отбеляза, че строежът на училището е започнал през 1983 година.

„Това, което каза и премиерът – къде са били тези излишъци – не знам, и ние го довършваме сега. Довършваме едно модерно и много прекрасно училище и наистина най-хубавите неща станаха в най-кризисните години”, каза министърът. Премиерът му поръча да следи строителството на място всяка седмица.

"Искам да знаеш бай Киро с теслата днес какво работи!"

Децата започват на 17 септември, заръча премиерът.

Светла Боянова обясни, че са осигурени пари специално за спортни центрове и клубове в селските общини, по които в момента тече приемът по общинската мярка.

Зависи от преценката на общините, няма никакви такива допълнителни условия. Общините, които подадат за спортни центрове, се финансират, каза Боянова.

„Искам, ако може за всичко това да се извадят тези работи и да могат да се показват на хората, понеже ние сме сами срещу всички и излиза някой и вика:

„Виж какво става в държавата“

И хората си викат „Какво става?“ и мислят, че лошо става. Дайте да сложим всички тези неща и от другата страна на Станишев и ко. Колко са усвоили те и са дали на хората и какво сме дали съответно ние. Ето го, нищо по-хубаво за българина няма от това око да види и ръка да пипне, да го погледне. Ето го Сатиричният театър как изглежда и ето как е изглеждал при Стефан Данаилов. Дайте да видим. Ето ви спортната зала в София - как изглежда при нас, дайте да видим при вас. Дайте да видим бул. „Брюксел“ как е изглеждал при вас, как изглежда сега при нас. Дайте да видим Околовръстното как е при вас, дайте да видим сега как изглежда при нас и сравняваме, сравняваме, сравняваме и толкоз”, казва Борисов.

Веднага след тези думи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев се похвали, че по енергийната ефективност предишните управляващи са направени десетина сгради, а кабинетът на ГЕРБ - 243.

"Просто слизайте им на нивото и показвайте"

е заръката на Борисов към министрите. С ремонт на пет училища, управлявани от Министерството на културата се похвали се министър Вежди Рашидов. Предстои откриването и на музикалното училище в Бургас. Над 8 театъра са ремонтирани основно, има и два нови музея.

По време на криза сме направили това, което те не са направили по време, когато не е имало криза. Съжалявам, но този труд все пак трябва да бъде отчетен, каза Рашидов.

Борисов веднага се съгласи:

"Да, но например, се изреждат в едно предаване пет политици от пет политически партии, провалени през тези двадесет години, повтарям – провалени, и всеки като каже „Виж какво става“ от нас има един и хората викат „А, ама дали вярно е така“. Затова изваждате и сравнявате, сравнявате, сравнявате. Хората да могат да си избират. И на място – всеки, правещ нещо, отива и го контролира, осигуряваш му финансиране, проектиране и отиваш и го откриваш. Да си имаш своята биография, се казва", каза Борисов. 

Премиерът радостен

Например много ми е радостно, където съм карал по пръст и съм го откривал след това. И сега, например, в петък отиваме и си пускаме до Петолъчката магистралата и се радвам. Просто не могат да ни я вземат, наша си е, направили сме си я и сме я предоставили на хората и те ще си карат дълги години и ще викат: „Добре, че я направиха“. И затова е тази мъка. Сега като стане и метрото, като махнем ламарините след три-четири дни, да излязат площадите с цветята… Какво да кажа?! Да ги върна по времето на синьо-червената мъгла, която беше в София. Аз знам какво ще кажат: „Ние имахме идеи, имахме мечти да има метро“ – сиреч, ние сме напред, а вие сте само едни прости строители и изпълнители. Наглостта им е безкрайна!”, заключи премиерът.