Лидерът на БСП Сергей Станишев направи опит да присвои протестите срещу застрояването на природен парк „Странджа”. „Приемам го като моя кауза и като кауза на БСП да защитим българската природа в Странджа планина”, заяви председателят на левицата в Стара Загора.

Изказването му идва на фона на недоволството на природозащитници, които протестират срещу узаконения Общ устройствен план на Община Царево. След седемгодишни съдебни спорове и обрати по делото срещу застрояването на Природен парк „Странджа” на 15 януари 2014 г. Върховният административен съд разреши строителството по крайбрежието на парка.

Плановете за застрояване на Странджа и проблемите с устройствения план на Царево датират още от управлението на Тройната коалиция, когато Станишев беше премиер. Заменките на апетитни имоти по Черноморието с ниви в неатрактивни места във вътрешността на страната, чрез които стана възможно мащабното застрояване на крайбрежието, останаха като една от най-грозните емблеми на кабинета „Станишев”.

„Ние ще изискаме от Министерството на околната среда и водите, от Министерството на регионалното развитие и от всички институции, които имат отношение по общите устройствени планове, тяхно становище по този конкретен проект за общ устройствен план”, увери днес Станишев.

Той подчерта, че трябва да се гарантират възможностите за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическо развитие, но категорично трябва да бъде защитена българската природа и природен парк „Странджа”. „Това е природно богатство, което не е за едно поколение”, заяви сега Станишев и обеща, че ще се потърсят категорични санкции срещу унищожаването на българската природа.

„Това е моя политическа позиция и ангажимент”, заяви лидерът на БСП и използва случая да припомни за мораториума за сделки с имоти по Черноморието.

На над 400 дка от площта на парка е планирано да се построи нов квартал на курортния град Ахтопол. Общината изисква план за строеж на пространството, но той е спрян от екоинспекцията в Бургас, защото има дюни на терена. В тази ситуация общият устройствен план е приет, но не и подробният. Преди дни кметът на Царево Георги Лапчев потвърди, че това реално улеснява застрояването, но все пак е нужен подробен устройствен план (ПУП).

Координаторът на „Зелен пояс и Натура 2000 " към Българска фондация Биоразнообразие предупреди, че ако Народното събрание не промени бързо няколко закона, за да отмени устройствените планове и програми след 1 януари 2007 г., предстои екокатастрофа.

В близките месеци се очаква да бъде приет и Планът за управление на парк „Странджа". В него зоните, предвидени за застрояване в устройствения план, не са посочени като такива, а като земеделски земи. Експерти от управата на парка предполагат, че сега най-вероятно и той ще трябва да бъде преработван, т.е. съдбата му е предрешена.

От природа към реиндустриалиация

В Стара Загора Станишев обясни, че вицепремиерът Даниела Бобева в диалог с парламентарните групи на БСП и ДПС работи по дългосрочна програма за реиндустриализация на България. Той беше категоричен, че „енергетиката е приоритет и ще остане водещ такъв”. „Затова се работи и по преговорите за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и се търси решение за АЕЦ „Белене". Представете си тези два проекта в следващите няколко години да стартират реално. Какво по-добре за реиндустриализацията. Много са напред нещата и в преговорите за „Южен Поток", който 4 години беше на трупчета“, констатира лидерът на БСП.

Според Станишев енергетиката е въпросът за енергетиката е изключително важен за региона. „Българският енергиен сектор беше тотално дебалансиран. Той и сега е в тежка криза, но е един от кръвоносните системи на реалната икономика. Направиха се няколко важни неща, в това число и за старозагорския регион, като сърцето на българската енергетика”, изтъкна той.

По думите му, много по-добре са заработили и мините, и държавните ТЕЦ-ове. Според него това е конкретен резултат именно от промените в закона, които са приети от Народното събрание с нужната политическа воля за това.

Той изрази мнение, че намаляването на цената на тока дава позитивно отражение и върху бизнеса. „Това струваше не малко усилия на правителството. Бяха споменати няколко действия, по които действително се работи и те са част от едно по-ново отношение към проблемите на икономиката и бизнеса – „Химко", „Ремотекс". За „Химко" се търси и вярвам, че ще се намери решение, за да може да заработи. Също така се търсят варианти и се водят разговори за „Ремотекс", така че това предприятие, което е изключително важно за българската енергетика, точно тук в региона, да работи, да има заетост. Трудни са разговорите към момента със собственика, но се търси решение и за това имаме воля“, увери Станишев.