„Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски. Съпротивата срещу работата на правителството е сериозна, много добре организирана и ожесточена”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти.

„Зад тази съпротива, прозират много интереси. Това са интереси на политически партии, които не влязоха в парламента, нови партии. Въпреки стремежа Народното събрание и кабинетът да не работят, двете институции работят, и затова говорят фактите и действията на кабинета”, констатира социалистът.

По думите на Станишев няма как да се продължи политиката на Симеон Дянков, „която генерираше всяка година 300 милиона задържано ДДС, неразплатени сметки, прехвърлени чисто счетоводно към следващата година, за които държавата плащаше по 40 – 50 милиона само по лихви”.

"Не е тайна, че президентът подкрепя Реформаторския блок и редица нови проекти, в това число проектът на Саша Безуханова, говори се за партия "Република", но това е все един и същи политико-медийно-икономически кръг. Същият този кръг назначи Дянков и Трайков в правителството на Бойко Борисов. Очакваме ако Плевнелиев държи да запази авторитета на институцията, да изпълнява ролята му по Конституция, а не ролята на брокер за формиране на една или друга коалиция", заяви Станишев.