Последните седмици бяха белязани от много активни граждански протести и не може да се подмине фактът, че те са многолики. В много отношения в организацията на демонстрациите ясно личат центрове за бизнес интереси.

Такъв коментар на гражданското недоволство направи лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на съвместното заседание на Националния съвет на партията и парламентарната група на Коалиция за България в петък следобед.

Председателят категорично отхвърли упрека, че политиците „не чуват” протестиращите, като подчерта, че „България се нуждае от култура на диалога”. След това той обясни, че чуваемостта означава „да приемем, че другият има право на позиция, различна от нашата”.

Сред протестиращите граждани той различи „сериозен граждански елемент, силен политически елемент и все повече организирани елементи, в това число и провокатори”.

„Вечерта преди няколко дни видяхме нещо съвсем различно и като лице на протеста, и като начин на провеждане на протеста, видяхме блокада на парламента и задържане на заложници,” коментира още той.

Избори сега, избори после

Сергей Станишев отхвърли всички споменавани варианти за предсрочни избори, с което затвърди позицията, че правителството няма да подаде оставка.

„Избори през септември или октомври не означават нищо особено като промяна, освен подкрепа за ръководството на партия ГЕРБ да консолидира техния контрол върху парламентарната група на партията, т.е бетониране на Борисов и Цветанов начело на ГЕРБ,” коментира лидерът на левицата.

По думите му, избори през есента пък биха осигурили възможност президентската институция да заеме „една абсолютно нова роля” – на основен политически фактор, с което за определен период България ще стане президентска република чрез формиране на служебно правителство.

Предсрочен вот през май 2013 г. бил „чиста политическа теза”, защото би дал възможност управлението да формира нов бюджет и да подготви споразумението с ЕС.

„Всеки конкретен фиксиран хоризонт за работата на всяко правителство е част съсипването на намеренията и работата на това правителство, защото му придава характер на служебно,” заяви още Сергей Станишев.

„Всяко правителство във всеки момент може да си отиде, но ми се струва, че би било погрешно ние да бъдем инициатори да задаваме срокове и модел на съществуване на правителството. Трябва да се каже, че през май ще има европейски избори, те ще са тест за тежестта на всяка една политическа сила и за доверието към правителството,” каза още лидерът на партията.

Не човек, а процедура

Сергей Станишев декларира убеденост, че БСП трябва да участва в процеса на връщане на доверие в политиката. „Преди време търсехме човекът–месия, сега като че ли минаваме към месия - процедура като универсално решение на проблемите. Проучванията показват, че радикалната промяна в политика при едни избори сега няма да се постигне,” посочи той, изключвайки варианта за оставка на правителството и скорошни предсрочни избори.

„През 1997 г. имаше две години управление на БСП и имаше много тежка икономическа ситуация, която породи кризата. Сега имаме политическа криза, която съзнателно се раздухва, която има риск да се превърне в икономическа и социална катастрофа. Задълбочаването на политическата криза може да доведе до по-тежки последици за гражданите, в това число и протестиращите,” предупреди Станишев.

Диалог, диалог, диалог

По думите му, политическите процеси в страната са загубили морална основа и прозрачност и България се „нуждае отчаяно от създаване на култура на диалога - да разговаряме, да се чуваме и да се разбираме”.

В този ред на мисли той спомена партия ГЕРБ, която се завърна в парламента и зае отново ролята на опозиция. „Да, диалог с ГЕРБ трябва да има,” категоричен бе Станишев.

Той обаче категорично отхвърли варианта за коалиция с партията на Бойко Борисов. „В български условия това би било пример за задкулисие, въпреки че в Европа има такива прецеденти,” посочи лидерът на социалистите, според когото в коалиция с ГЕРБ левицата би била унищожена унищожена в своята същност и в очите на огромна част българи.